Încep lucrările de cadastru cu fonduri europene în 228 de comune din țară, din care 15 sunt în județul Sălaj.
Lucrările se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni.
ANCPI a semnat deja contractele cu prestatorii lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru 228 de unități administrativ-teritoriale, din 36 de județe, care vor fi cadastrate integral din fonduri europene.
În cele 228 de comune, cu o suprafață totală estimată de 1.166.414 de hectare, lucrările vor începe în această vară și vor dura aproximativ 24 de luni.
Aproape 100 de mii de hectare de teren din Sălaj, cadastrate gratuit
Comunele sălăjene unde urmează să demareze cadastrarea gratuită a terenurilor sunt: Benesat (2.756 hectare), Cizer (6.992 hectare), Crasna (6.716 hectare), Gâlgău (7.380 hectare), Ileanda (8.733 hectare), Ip (5.871 hectare), Letca (6.067 hectare), Lozna (6.096 hectare), Marca (4.320 hectare), Meseșenii de Jos (6.232 hectare), Năpradea (6.931 hectare), Pericei (5.846 hectare), Românași (6.341 hectare), Sânmihaiu Almașului (6.492 hectare), Zimbor (7.235 hectare).
„Prima etapă a lucrărilor de cadastru constă în campania de informare desfășurată la nivel local. Este un prim pas necesar pentru ca cetățenii să înțeleagă ce se întâmplă, cum se întâmplă, ce are de făcut fiecare dintre actorii implicați în acest proces și care sunt avantajele înregistrării sistematice a proprietăților. Ulterior, prestatorii serviciilor de cadastru vor colecta copii ale actelor de proprietate și vor face măsurători în teren. În fiecare etapă, cooperarea cetățenilor este extrem de importantă, astfel încât lucrările de cadastru să poată decurge cu respectarea termenelor legale”, a explicat Hajnalka Ildiko Vig, președinte – director general al ANCPI.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro cofinanțare de la bugetul de stat.
Pentru imobilele înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară, extrasele de carte funciară pentru informare sunt generate într-un interval de timp de ordinul minutelor. În cazul în care cartea funciară nu a fost convertită din format hârtie în format electronic, cererea de eliberare a extrasului de carte funciară pentru informare va fi procesată în termenul de eliberare a acestuia în regim normal.
Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic integrat al ANCPI conține informațiile din cartea funciară active la data generării. Acesta este valabil pentru activități și procese administrative prevăzute de legislația în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsă și în forma fizică a documentului, fără semnătură olografă, cu acceptul expres sau procedural al instituției publice ori entității care a solicitat prezentarea acestui extras.