În județul Sălaj, peste 400 de candidați sunt așteptați la Examenul Național de Bacalaureat – sesiunea august-septembrie 2022

Sesiunea de toamnă a Examenului Național de Bacalaureat începe marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 august, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar joi, 18 august, candidații vor suține proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată vineri, 19 august. 

Probele orale încep cu Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (22-23 august), continuă cu Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (24 august), apoi Evaluarea competențelor digitale (25 august ) și Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (26 și 29 august).

Probele scrise se vor desfășura în două centre de examen, la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău și la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău.

Pentru această sesiune, s-au înscris 433 candidați, din care 282 din promoția curentă, iar 151 din promoțiile anterioare.

Lucrările absolvenţilor sălăjeni vor fi evaluate în alt judeţ. La rândul său, judeţul Sălaj va prelua şi corecta lucrări dintr-un judeţ învecinat, în Centrul Zonal de Evaluare de la Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău.

Primele rezultate se vor afișa, în Centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, în data de 31 august ,până la ora 12:00, tot prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; să obțină cel puțin media 6 la probele scrise.