Probele scrise ale bacalaureatului incep astazi cu limba romana, proba comuna pentru toti absolventii de liceu, indiferent de specializare. Maine va fi sustinuta proba de limba materna, pentru elevii care au urmat liceul intr-o limba a minoritatilor. Miercuri este programata proba obligatorie a profilului, care va fi fie matematica, pentru profilul real din filiera teoretica, tehnologica si vocationala (pedagogic-specializarea invatator-educator), fie istorie, pentru profilul uman din filiera tehnologica si toate specializarile din filiera vocationala: pedagogic, militar, teologic, sportiv. In data de 2 iulie va avea loc ultima proba a bacalaureatului, adica proba la alegere, in functie de profil si speciali-zare. Pentru profilul real si tehnologic, materiile din care se poate opta pentru aceasta proba sunt: fizica, chimie, biologie, informatica. Elevii care au studiat la un profil umanist si vocational, pot da proba din: geografie, filozo-fie, logica, economie, sociologie sau psihologie.
EXAMENUL „DE MATURITATE” DEVINE O FORMALITATE
Chiar daca bacalaureatul este considerat examenul de maturitate al elevului, pe an ce trece ponderea sa in admitere la facultati este tot mai mica. Ne intrebam daca in anii ce vor urma, bacalau-reatul va mai conta. Majoritatea facultatilor de stat, nu mai discutam de cele particu-lare, organizeaza asa-numitul „concurs de dosare”. Cu alte cuvinte, te inscrii si esti admis. La altele, ponderea notei de la bacalaureat incepe de la 25 la suta si merge pana la maxim 50 la suta. Mai sunt cazurile in care admiterea se face pe baza unei combinatii intre nota de la bacalaureat, media generala din liceu sau de la diferite materii si un test grila. Profesorii sunt platiti in functie de numarul de studenti. In consecinta, nu ai studenti, nu mai esti profesor.
Rezultatele – in 4 iulie
Rezultatele examenului de bacalaureat vor fi afisate in data de 4 iulie la ora 16.00, iar in aceeasi zi pana la ora 20.00 se pot depune contestatiile, urmand a fi solutionate in perioada 6-7 iulie, pentru ca pe 8 iulie sa se afiseze rezultatele finale. Media finala a bacalaureatului se calculeaza din media aritmetica a probelor scrise. Se considera promovat elevul care a participat la toate probele orale plus cea de calculator si care la fiecare dintre probele scrise a obtinut cel putin nota cinci, iar media finala a fost de sase.