Un alt incendiu a izbucnit în această dimineaţă la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID.

Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi. Autorităţile au activat Planul Roşu Judeţean. Alţi 15 bolnavi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul. Managerul spitalului, Bogdan Nica, afirmă că secţia era renovată, instalaţia electrică verificată, erau detectoare de oxigen. O infirmieră care a încercat să ajute pacienții a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.

Într-un an de zile, în România 11 spitale au fost cuprinse de flăcări, multe incendii fiind semnalate pe secțiile care tratează pacienți Covid, iar aparatura de aici a fost suprasolicitată.

În noiembrie 2020, 10 oameni au murit la spitalul din Piatra Neamț, urmare a unui incendiu la secția ATI.

În decembrie 2020, un pacient a murit, după ce un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

În ianuarie 2021, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, 4 pacienți au murit după ce instalația de oxigen a cedat. Tot în ianuarie, un incendiu a cuprins Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale suferind intoxicaţii cu monoxid de carbon. În aceeași lună, s-a produs un incendiu și la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, județul Timiș, din fericire fără a se înregistra victime omenești.

În februarie 2021, la Institutul „Marius Nasta” din București, un incendiu s-a produs la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Nu s-au înregistrat victime.

În luna martie, un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat. Trei cadre medicale au suferit fracturi, după ce au sărit pe geam.

În aprilie, un incendiu s-a produs la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina. 6 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au intoxicat cu fum.

În luna iulie, un alt incendiu a izbucnit la Spitalului Județean Constanța, la un bloc operator, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din încăpere. Nu au fost persoane rănite.

În 1 octombrie, un alt incendiu de proporții a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde erau internate 10 persoane. 8 dintre ele au murit.

Tragedia s-a repetat, din păcate, și în dimineața zilei de joi, 11 noiembrie.

Luna trecută, după incendiul de la Constanța, la solicitarea Graiul Sălajului, conducerea Spitalului Județean de Urgență Zalău a dat asigurări că secția ATI din cadrul unității medicale este verificată și monitorizată permanent.

„La nivelul SJU Zalău, în cadrul secţiei ATI, nu există riscul unei suprasolicitări. Ca măsuri suplimentare, s-au făcut verificări la circuitele electrice şi la tablourile electrice la încărcarea cu consumatori şi nu s-au descoperit suprasolicitări, toate măsurătorile încadrându-se în limitele admise. De asemenea, în cadrul secţiei ATI se măsoară permanent concentraţia de oxigen din încăperi”, au afirmat reprezentanții unității medicale.

De asemenea, toate imobilele în care își desfășoară activitatea Spitalul Județean de Urgență Zalău dețin autorizații sau avize de securitate la incendiu.

„Clădirile pentru care Spitalul judeţean de Urgenţă Zalău nu deţine autorizaţie, deţin avize de securitate la incendiu, deoarece sunt clădiri aflate în reabilitare şi modernizare”, au explicat reprezentanții unității spitalicești.