De când a ajuns la Tribunalul Maramureș, dosarul privind afacerile cu terenuri derulate de fostul secretar al Primăriei Zalău, Stelian Potroviță, și complicii săi a bifat a patra amânare. La ședința desfășurată în urmă cu câteva zile, magistrații au mutat judecarea cauzei pentru data de 7 martie, pentru administrarea probatoriului testimonial.

Tribunalul Maramureș judecă pe fond dosarul în care Stelian Potroviță, Dorel Crinel Onaca, Dan D. Radu și Dan Radu sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Parte vătămată apare Ecaterina Handolescu, iar parte civilă este Ministerul Finanțelor.

Primăria Zalău a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în acest proces, în etapa de cameră preliminară, motiv pentru care instituția a contractat servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în acest dosar penal.

Anul trecut, pe parcursul procesului, Stelian Potroviță, Dorel Onaca și Dan Radu au cerut judecătorilor să pună sechestru asigurator pe bunurile Primăriei Zalău,dar cererea lor a fost respinsă de magistrați.

Fostul secretar al municipiului, trimis în judecată pentru afaceri necurate cu terenurile statului

Stelian Potroviţă, care a ocupat timp de 26 de ani funcţia de secretar al municipiului Zalău, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai apar Dorel Crinel Onaca, inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol şi Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria Zalău, precum şi omul de afaceri Dan Radu, ambii fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în cursul anului 2011, inculpatul Potroviţă Stelian, în calitate de secretar al municipiului, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în contextul atribuirii către Dan Radu a unei suprafeţe de teren intravilan, în suprafață de 6.100 mp, ce aparţinea statului român şi care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziţia Comisiei locale de retrocedare. La momentul respectiv, în Zalău existau alte suprafeţe de teren agricol, pentru a putea fi satisfăcute integral cererile proprietarului, au arătat procurorii DNA.
Fostul secretar al municipiului ar fi beneficiat de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, „care i-ar fi pus la dispoziţie mai multe înscrisuri (documentaţia topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie”, potrivit anchetatorilor.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză şi solicită restituirea bunului în natură şi restabilirea situaţiei anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii. Dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, Ministerul a cerut repararea pagubei prin despăgubiri financiare, mai exact obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum şi acordarea despăgubirilor băneşti pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Procurorii DNA susţin că, prin infracţiunea săvârşită, statul român a fost prejudiciat cu 1,75 milioane de lei, din care 1,31 milioane de lei reprezintă valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, iar 444.000 de lei, lipsa de folosinţă a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019. Dosarul a fost trimis în primă fază la Tribunalul Sălaj, de unde a fost mutat la Tribunalul Maramureș.