Piata imobiliara din Zalau sufera, dupa ce volumul vanzarilor a inceput sa o ia la vale. Potrivit Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Salaj, in ultimul trimestru din 2008, la nivel judetean, numarul tranzactiilor imobiliare in cazul persoanelor fizice a crescut cu 14% fata de perioada similara din 2007, dar s-a redus cu 47% la tranzactiile efectuate de catre persoanele juridice.
Agentii imobiliari se plang ca raman, in curand, fara obiectul muncii, in conditiile in care, in prima luna din an, aproape nici unul nu a reusit sa vanda ceva. „In ianuarie 2009 nu am vandut decat un spatiu comercial. Si atat. Desi preturile au scazut foarte mult fata de vara anului trecut, zalauanii nu se incumeta sa faca investitii in achizitia unui imobil”, ne-a spus reprezentantul agentiei imobiliare Casevil.
Spre exemplu, pentru un apartament cu doua camere se cereau, la mijlocul anului trecut, 140.000 de lei, iar acum, 100.000 de lei. Proprietarul unui apartament cu trei camere din cartierul Bradet a lasat din pret mai bine de 10.000 de euro, pana la 40.000 de euro, si tot nu a reusit sa-l vanda. Intr-un alt caz, in Stadion, un apartament cu trei camere are, acum, pret de vanzare de 150.000 de lei, negociabil, dupa ce in vara anului trecut proprietarul cerea aproape 190.000 de lei. „Oamenii sunt reticenti in a cumpara imobile, in conditiile in care la tv si prin ziare vad opiniile unor specialisti, care sustin ca preturile vor scadea si pe viitor”, considera reprezentantul agentiei imobiliare C&C Andorra.
Pe fondul crizei, si al scaderii cererii, atat proprietarii apatamentelor vechi, cat si dezvoltatorii de noi locuinte au fost pusi in situatia de a taia din pretul pe metru patrat. Si, sustin unii agenti imobiliari, inca ar mai putea taia. Astfel, s-a ajuns in situatia in care locuintele finisate se vand la circa 650 de euro/metru patrat, fata de 1.000 de euro/metru patrat in urma cu vreo sase luni.
In schimb, la capitolul chirii, modificarile impuse de criza nu sunt la fel de vizibile. Ca vorbim despre spatii de locuit, ca vorbim despre spatii comerciale, sumele pe care proprietarii le pretind potentialilor chiriasi sunt la fel de mari. „In zona centrala, pentru un spatiu comercial se cer 20 de euro/metru patrat. O suma extrem de mare, daca o raportam la puterea de cumparare a zalauanului si, cel mai important, la cererea de pe piata. Tocmai de aceea, foarte multe spatii pentru birouri ori spatii comerciale sunt neocupate. Proprietarii lor nu s-au obisnuit, deocamdata, cu noile preturi”, sustine un alt agent imobiliar din Zalau.
La randul lor, dezvoltatorii imobiliari recunosc ca perioada actuala nu le este tocmai favorabila: „De regula, iarna, lumea nu se prea inghesuie sa faca investitii de acest gen. Acum situatia este si mai delicata intrucat bancile sunt destul de precaute in acordarea de credite. De aceea, am redus din preturi si am pus frana ritmului de construire”, a declarat Futo Francisc, managerul societatii Citadela Tecno House Zalau.
In Zalau, preturile apartamentelor au scazut cu 20 – 25%
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...