Potrivit ultimului proiect de lege in domeniu, angajatorii vor fi scutiti de la plata obligatiilor catre angajatii lor, in ceea ce priveste zilele de concediu medical. Propunerea legislativa a trecut luni, 28 octombrie, in mod tacit, de Senat.
Astfel, angajatorii nu vor mai suporta primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii, se arata intr-un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Obligatiile amintite vor fi preluate de stat.
Initiatorii agumenteaza necesitatea acestui demers legislativ prin degrevarea angajatilor de o sarcina financiara suplimentara.
Desi initiativa legislativa ar veni in sprijinul celor angajati, dupa cum afirma initiatorii proiectului, comisiile de specialitate din Senat au oferit avize si rapoarte negative pentru modificarile de lege. De asemenea, din partea Comisiei pentru munca a venit sublinierea ca proiectul e unul ce aduce o cheltuiala in plus pentru stat, dar si ca nu se poate spune cum ar putea fi acoperita.
Exista mai multe categorii de concediu medical: concediu medical pentru boala obisnuita, concediu medical pentru accidente de munca si boli profesionale, concediu pentru sarcina si lauzie (a nu se confunda cu concediul pentru cresterea copilului).
In plus, exista si concediul pentru risc maternal, concediu ingrijire copil bolnav, concediul medical pentru urgente medico-chirurgicale, precum si concediu in caz de boala infectocontagioasa, carantina, TBC, boala cardiovasculara, neoplazii, SIDA, ce prevede o reducere cu un sfert a duratei normale de lucru.