E multă vreme, multă de cand conducerea Direcţiei Silvice Sălaj nu s-a mai intalnit cu presa. Acum cand ne aflăm la mijlocul „Lunii plantării arborilor” (15 martie-15 aprilie) şi in „Anul internaţiomal al pădurilor”, directorul Direcţiei Silvice Sălaj a considerat că n-ar fi rău să afle şi lumea prin intermediul presei despre manifestările şi acţiunile specifice desfăşurate in această perioadă in judeţ.
Impăduririle s-au terminat in judeţ
Principalul scop al activităţilor silvice din această primăvară este atragerea atenţiei opiniei publice asupra pădurii şi problemelor ei şi in plus, să antreneze segmente sociale cat mai diverse in acţiuni concrete, legate de ingrijirea şi conservarea fondului forestier. La nivelul celor şase ocoale silvice s-a stabilit un program de regenerare a pădurilor pentru anul 2011 care cuprinde o suprafaţă totală de 108,4 hectare, din care impăduriri (s-au executat deja) pe 28,4 hectare, iar regenerări naturale pe 80 de hectare. De asemenea, in vederea consolidării plantaţiilor infiinţate in anii anteriori (pentru că mai sunt şi semeni de-ai noştri care cu sau fără voie distrug ceea ce alţii au plantat) se efectuează lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de cinci hectare. Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări au fost produşi in pepinierele proprii ale direcţiei. In această campanie pentru impădurirea suprafeţelor incluse in programul de regenerare se vor folosi peste 167 de mii de puieţi din speciile gorun, stejar pedunculat, stejar roşu, fag, salcam, paltin frasin, molid şi duglas. Actualmente Direcţia Silvică Sălaj dispune de un excedent de aproximativ o sută de mii de puieţi forestieri, pentru că nu mai există la nivel de judeţ solicitări de plantare de puieţi pe terenuri agricole ori terenuri erodate.
„Spuma” judeţului a ieşit la plantat
Pentru a respecta tradiţia şi a fi in pas cu…moda, ieri, Direcţia Silvică Sălaj a organizat o acţiune de plantare de puieţi, ce-i drept mai mult simbolică la care a participat toată „spuma” Zalăului şi nu numai : parlamentari, prefect, subprefect, primar, viceprimar, vicepreşedinte de Consiliu judeţean, conducători şi funcţionari ai Agenţiei pentru protecţia mediului, silvicultori, reprezentanţi ai mass-media din judeţ. Pe o suprafaţă de aproximativ cinci ari, cu gropile făcute, situată in apropiere de Panic, politicieni de coloratură diferită, şefi de instituţii au plantat puieţi de răşinoase, care, zicea Dorel Oros, „peste 6-7 ani vor deveni pomi de Crăciun”. A fost o acţiune de destindere, mai ales că picnicul din final a dat un dram de voie bună fiecărui participant.
Scurt istoric privind „Luna plantării arborilor”
Sărbătoarea işi are inceputurile incă din anul 1872, cand a debutat cu sădirea arborilor in SUA, ca o consecinţă firească a accentuării defrişărilor. In Romania prima manifestare de acest gen s-a desfăşurat in 1901, iar in anul 1933, evenimentul s-a marcat prin 8.000 de serbări ale sădirii arborilor, cu o participare de peste două milioane de cetăţeni. Tradiţia a fost reluată după anul 1989, iar pană in anul 2008, anual in perioada 15 martie-15 aprilie s-a organizat „Luna pădurii”. Incepand cu anul 2008, odată cu intrarea in vigoare a noului Cod silvic, manifestarea se desfăşoară sub denumirea de „Luna plantării arborilor”.