Din cei 1.813 bebelusi care au venit pe lume in Salaj anul trecut, 542, adica aproape o treime, s-au nascut prin cezariana. Proportia salajencelor care nasc prin cezariana depaseste media europeana, de 25 la suta.
CONTROL STRICT INIANTE DE ‘89
Cresterea numarului de nasteri prin cezariana este departe de a-l alarma pe medicul Majdik Vasile, seful sectiei de obstetrica – ginecologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, care considera firesc avantul pe care il ia aceasta procedura medicala, mai ales daca ne raportam la perioada plina de interdictii in acest sens din perioada comunista. „Pentru ca dupa doua cezariene femeile aveau dreptul la un avort, inainte de ‘89 eram foarte atent urmariti ca nu cumva sa facem prea multe astfel de operatii – venea tot timpul o doamna, cu functie inalta la nivel de judet, ca sa se asigure ca nu punem in pericol natalitatea”, ne-a relatat dr. Majdik, explicand ca, dupa revolutie, odata cu democratia, a venit si „liberalizarea” cezarienelor prin alinierea la practicile occidentale.
NASTEREA NATURALA, MAI PERICULOASA PENTRU MAMA
Totusi, seful sectiei de obstetrica – ginecologie sustine ca in Romania nu se poate vorbi inca de cezariene la cerere, aceste interventii facandu-se, deocamdata, doar atunci cand sunt indicatii medicale in acest sens. Dr. Majdik s-a declarat, insa, net in favoarea dreptului pacientei – in acest caz a mamei – de a alege si, la fel de net, in favoarea cezarienei, ca modalitate optima de a aduce pe lume copii. „Tehnicile moderne de cezariana sunt extrem de prietenoase cu tesuturile, de aceea procesul de vindecare este extrem de bun, cu complicatii extrem de reduse. In schimb, nasterea naturala poate fi foarte daunatoare femeii, in special din cauza epiziotomiei (n.r.- incizia chirurgicala care se face in timpul nasterii pentru a preveni rupturile vaginale), mai bine de jumatate dintre paciente acuzand ulterior probleme sexuale” – a explicat specialistul.
Si pentru copil cezariana reprezinta cea mai buna solutie – este de parere ginecologul zalauan. „Riscu-rile unei astfel de interventii pentru copil sunt aproape nule. De altfel, majoritatea suferintelor fetale nu se datoreaza problemelor din timpul nasterii (indiferent de modalitatea de nastere), ci unor infectii din timpul sarcinii, cum este toxo-plasmoza (cauzata de un microb ce se ia din excrementele de pisica si din carnea cruda) sau citomegalovirusul (o afectiune ruda cu virusul herpetic, ce se contacteaza din colectivitati)”, ne-a explicat el.
Varianta convenabila pentru toti
Exista, totusi, si opinii medicale potrivit carora, pentru copil nasterea naturala ar reprezenta solutia cea mai buna, in special datorita unei mai bune aspiratii a plamanilor in cazul „metodei clasice”. De asemenea, unii sustin ca preferinta aproape generala a ginecologilor pentru cezariana ar avea la baza, pe langa avantajele pentru mama si copil, si aspecte ce tin de incadrarea mai facila a acestor interventii in agenda zilnica a medicilor (pentru ca, de regula, operatiile de cezariana se fac cu programare), dar si de „taxa” mai consistenta ce se percepe pentru aceste interventii.
In Salaj, unul din trei bebelusi se naste prin cezariana
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...