Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site lista preturilor de vanzare ale principalelor produse agricole si alimentare din piete si targuri in perioada 15-21 februarie. Statisticile arata diferente de 3-4 ori intre cel mai mic si cel mai mare pret intre judete, dar si in cadrul aceluiasi judet. Astfel, in pietele din Harghita carcasa de porc costa intre 5 si 8 lei pe kg, in timp ce in Timis ajunge la 9-18 lei. Cea mai ieftina carne de vita o mananca locuitorii aceluiasi judet, Harghita, potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii, cu 5,5 lei pe kg de carcasa in galantarele magazinelor din piete. Salajul nu se poate lauda, conform acestor statistici, cu preturi mici la nici un aliment.
In schimb, sucevenii au parte de cele mai mari preturi la carnea de pasare, intre 12 si 14 lei pe kg. Procesatorii de carne spun ca la abatoarele din tara carnea de porc este mult mai ieftina decat in piete. „Noi achizitionam carnea pentru prelucrat de la abatoarele din tara. Sunt zeci de abatoare autorizate. Pretul acum este in jur de 6-7 lei pe kg de carcasa de porc, fara TVA, in timp ce carnea de vita se vinde cu 9 lei pe kg”, a declarat pentru Gandul Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Cel mai ieftin lapte, in Bucuresti
La produsele lactate preturile pe litru in piete variaza intre 1,2 si 5 lei, conform aceleiasi surse. Cu toate acestea, procesatorii sunt de parere ca pretul de 5 lei este pentru laptele de import. In Bucuresti, laptele in magazinele din piete se vinde cu 2,5-3,6 lei pe litru, acesta fiind cel mai mic pret la nivel national. La telemea, cel mai mic pret este in Gorj, de 8,5 lei pe kg, iar cel mai mare in Arges, de 22 lei pe kg. Procesatorii au o explicatie. „In Giurgiu exista foarte multe ferme de vaci cu cele mai mari cote de productie de vanzare directa. Argesul este foarte sarac in ferme de vaci de lapte”, a declarat pentru Gandul Valentin Blanaru, director executiv APRIL, asociatie care cuprinde 48 de firme de procesare a laptelui si reprezinta 65% din piata de profil. Spre comparatie, pretul la poarta fabricii pentru branza telemea maturata este in prezent de 11,6 lei pe kg, in timp ce in supermarketuri pretul aceluiasi produs urca cu inca 50%, dupa cum sustine Blanaru.

Cele mai ieftine mere se pot gasi in pietele din Vaslui, cu 1,5 lei pe kg, iar cele mai scumpe cu 4,5 lei pe kg in Ialomita si Giurgiu. In pietele din Valcea cartofii costa 0,7 lei pe kg, in schimb in Constanta sunt de trei ori mai scumpi. Preturile fructelor proaspete au scazut in decembrie 2009, fata de decembrie 2008 cu circa 11 %, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In schimb, carnea de vaca s-a scumpit cu 6,3%, iar ouale cu 3,4%.

„In Giurgiu exista foarte multe ferme de vaci cu cele mai mari cote de productie de vanzare directa. Argesul este foarte sarac in ferme de vaci de lapte”, Valentin Blanaru, director executiv APRIL, patronatul laptelui