Nu stiu voi, dar pentru mine anunturile astea de cod galben, cod rosu, etc de catre ISU Salaj nu sunt suficiente pentru a limita din daunele, care le fac In ultima vreme fenomenele meteorologice, de care unii spun ca vin de la Dumnezeu si trag clopotele si altii spun ca ar fi provocate de arme metorologice si stau pe facebook sa comenteze.

rn

In luna Mai, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a dat un comunicat prin care informa ca Guvernul a aprobat obiectivele etapei a XX-a 2019 a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina. Pentru finantarea acestor investitii MADR informa pe atunci ca se va aloca suma de 36.700.000 lei credite de angajament, din care credite bugetare în valoare de 29.600.000 lei, deci bani ar fi.
In primavara Serviciul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNAPC) a anuntat ca a înregistrat, un record absolut în ceea ce priveste numarul de rachete lansate pentru a îndeparta supercelulele de nori care au amenintat teritoriul României. Din informatii luate de pe la altii, am aflat ca de la începutul lunii aprile si pâna în data de 5 iunie au fost trase nu mai putin de 1.333 de rachete din 61 de puncte de lansare din tara si cine stie cAte altele de atunci si pAna In prezent.
Insa, in Salaj nu am auzit nici sa existe si nici sa se fi tras o racheta antigrindina, in schimb ori de cate ori ISU informeaza populatia despre un eventual fenomen meteorologic extrem aud cum se trag clopetele la biserica. Cum stiu ca, credinta nu tine loc preventie, l-am Intrebat pe domnul presedinte al Consilului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, daca la noi In judet exista un sistem antigrindina, iar acesta a raspuns ca: "Din cAte stiu eu un program antigrindina pentru autoritati locale, nu exista In momentul asta, doar pentru agricultura. {inAnd seama de frecventa evenimentelor poate ca ar fi nevoie sa se gAndeasca ceva de genul asta". Ce ziceti ne gAndim sa facem ceva la nivel local sau mai continuam sa tragem clopotele?