Expertii epidemiologi si de boli infectioase din Romania si din Europa au ajuns la concluzia ca, in acest moment, in tara noastra nu exista un pericol iminent privind gripa porcina la om, dar autoritatile romane au primit o atentionare privind un risc potential in urmatoarele saptamani. Consilierul ministrului Sanatatii, medicul Geza Molnar, a declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX, dupa videoconferinta cu expertii europeni, ca „azi nu exista un pericol iminent de gripa porcina la om, dar am primit atentionare asupra unui risc potential pentru urmatoarele doua trei saptamani. Pana atunci, Ministerul Sanatatii va pregati toate structurile responsabile cu informarea in vederea prevenirii unei epidemii”.
Autoritatile romane au de realizat mai multe obiective, primul fiind o informare corecta cu privire la pesta porcina la om, cu mentiunea ca boala nu se transmite daca oamenii consuma carne de porc. Mai mult, Romania nu a important porci vii din Mexic, deci riscul ca oamenii sa vina in contact direct cu animalele bolnave nu exista, a mai spus medicul.
Potrivit consilierului ministerial, exista totusi riscul cresterii numarului de imbolnaviripentru urmatoarele doua-trei saptamani. In acest sens, duminica a fost constituit un grup de lucru format din profesionisti care vor supraveghea evolutia cazurilor de infectii respiratorii si de gripa la nivel national. In plus, Ministrul Sanatatii va completa rezerva strategica de medicamente, mai ales cea privind oseltamivir, produs la care virusul care provoaca gripa porcina la om este sensibil.
Luni, ministrul Sanatatii va semna ordinul pentru inceperea actiunilor privind prevenirea aparitiei acestei boli in Romania, a mai spus Geza Molnar. Acesta a mai spus ca, de luni, toate cazurile de gripa vor fi internate in spital, iar pentru diagnostic de certitudine, probele recoltate vor fi trimise la Institutul Cantacuzino. „Chiar daca vom avea spitalele mai ocupate cu aceste cazuri, va trebui sa evitam orice risc de imbolnavire, in contextul in care deja gripa a trecut granitele Mexicului, a ajuns in Texas si Florida, iar circulatia romanilor in afara granitelor este foarte mare”, a mai spus Molnar.
In plus, comisia ministeriala va alerta toate aeroporturile, unde vor exista obligatoriu puncte medicale, pentru eventualele cazuri de febra. „Pasagerii vor primi din avion un chestionar in care, daca vor, raspund la mai multe intrebari privind starea de sanatate, cu accent pe starea febrila, si daca au fost in zonele cu cazuri de gripa porcina”, a precizat consilierul ministerial. Molnar a subliniat ca, din pacate, problema gripei porcine este foarte serioasa. „Este o situatie de risc major pentru populatie, au fost deja multe cazuri de imbolnavire, multe decese si boala se extinde rapid. O pandemie de gripa porcina la om a fost in 1969, dar cu tehnica actuala sper sa nu faca multe victime”, a adaugat medicul.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca autoritatea a inceput activitatea de preventie a gripei porcine, pentru a elimina posibilitatea aparitiei acestui virus in Romania.
Marian Zlotea a spus ca au fost notificate deja punctele de frontiera, pentru a verifica toate produsele care provin din tarile terte, mai ales cele de pe continentul american, ca urmare a ingrijorarii exprimate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In Romania nu exista, in acest moment, nicio suspiciune de contaminare cu virusul gripei porcine, a subiniat Zlotea. „Vom incepe, luni, si o campanie de informare pentru crescatorii de porci, ca acestia sa-si ia masuri de biosecuritate, sa faca vaccinurile necesare. Este necesara campania de preventie facuta cu mult timp inainte, conform normelor europene, pentru a nu ne confrunta cu un astfel de virus in Romania”, a precizat Zlotea.
Autoritatile sanitare mexicane au inregistrat, incepand din 13 aprilie, 81 de decese a caror cauza ar putea fi gripa porcina, in 20 din cazuri diagnosticul fiind confirmat, a declarat, sambata, ministrul mexican al Sanatatii, Jose Angel Cordova. Alte 1.324 de persoane sunt mentinute sub supraveghere medicala, a precizat acesta.
Comitetul de urgenta convocat, sambata, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ajuns la concluzia ca aparitia unui virus al gripei porcine transmisibil la om reprezinta „o urgenta din punct de vedere al sanatatii publice”. In baza acestei concluzii, directorul general al OMS, Margaret Chan, „a recomandat (…) ca toate tarile sa intensifice supravegherea tuturor cazurilor neobisnuite de imbolnavire care prezinta simptome asemanatoare gripei sau penumoniei”.
Vaccinul impotriva gripei umane nu protejeaza impotriva gripei porcine, care se transmite in general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, insa consumul de carne de porc nu duce la imbolnavire. Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale. Un vaccin impotriva acestei boli exista doar pentru porci, nu si pentru om. Productia vaccinului este posibila in masura in care virusul este identificat, dar necesita „un pic de timp”, spune OMS. In asteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe baza de oseltamivir, folosit impotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit Organizatiei.