Dupa alegerile electorale din noiembrie 2008, electoratul a asteptat cu sufletul la gura un guvern care sa stie ce vrea pentru miscarea din loc a „carutei”. Dar, se pare ca Romania este greu de urnit, iar idealurile puse in democratia de dupa 1989 au ajuns de domeniul viselor. Atunci se puneau mari sperante intr-o viata politica scutita de nepotisme si pile, dar s-a dovedit mai corupta decat in vis. Si au trecut parlamentele si guvernele ca gasca prin apa prin problemele Romaniei, bietul cetatean simtindu-se tot mai izolat si marginalizat, unii luand drumul strainatatii.
Campania electorala din 2008 a ajuns sa mobilizeze, cu toate propunerile sforaitoare, abia jumatate din cei cu drept de vot pentru a-si exprima optiunile. Cei care n-au votat, nu au de ce regreta, pentru ca nici actuala majoritate parlamentara, bazata pe un parteneriat PD-L – PSD, inca nu si-a dovedit capacitatea de a rezolva problemele structurale ale societatii. Aproape ca, dupa aproape 3 luni de bajbaieli, nu-si justifica existenta. Guvernul „uns” cu votul Parlamentului se dovedeste ezitant in adoptarea deciziilor. In majoritatea situatiilor in care a propus masuri „drastice” in probleme majore, dupa o zi sau doua a trebuit sa revina si sa anuleze ceea ce ieri era „decis”. Cu o asemenea politica ezitanta, nu este de mirare ca tara este in deriva, iar populatia derutata. Nici legea bugetului pe 2009 nu aduce sperante. Unele prevederi se bat cap in cap cu alte legi si chiar cu Constitutia Romaniei. Se vehicula ideea crearii a sute de mii de locuri de munca in diverse domenii de activitate. As, povesti de adormit copiii, pentru ca economia a ramas blocata, asa cum sunt si salariile unor categorii sociale.
S-a facut mare tam-tam ca cei care vor reveni acasa de pe alte meleaguri vor primi recompense de zeci de mii de euro, ca se vor sterge inechitatile provocate de legile preferentiale. Si aici a fost tot apa de ploaie, pentru ca, la un prim „glas din multime”, s-a revenit. Bugetul actual, adoptat in chinuri si cu mare intarziere, nemultumeste pe toata lumea. Nu desfiinteaza privilegiile de casta, nu-i apara suficient pe cei vulnerabili, nu ajuta companiile sa-si mentina rolul de angajator pentru platitorii de taxe. De masuri anticriza se vorbeste la general. Se aplica doar legea celui mai tare, aflat la putere, iar regulamentele din institutii au facut ravagii in materie de resurse umane. Daca ar fi sa ne raportam la criza mondiala, in Romania suntem intr-o criza perpetua. C-asa-i in Romania…
In Romania, criza e perpetua…
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...