Un nou document cu instrucțiuni suplimentare pentru aplicarea noilor reguli în scenariul roșu a fost transmis către școli. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au modificat ordinul comun ce reglementează modul în care se desfășoară cursurile în unitățile de învățământ, după ce CNSU a decis vineri, la solicitarea ministrului Sorin Cîmpeanu, că elevii din clasele terminale pot veni la școală fizic, chiar dacă localitatea de domiciliu are o rată de incidență de infectări covid mai mare de 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie.
O precizare importantă a ordinului comun este că aceste cursuri pentru elevii din clasele terminale se vor desfășura cu prezența fizică a doar jumătate din numărul total de elevi înmatriculați. Restul efectivului de elevi ai acestor clase urmează cursuri online. Așadar, se ajunge la scenariul hibrid.
“În cazul funcționării unității de învățământ preuniversitar în scenariul 3 (scenariul roșu) pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, raportat la articolul 63 din Legea Educației Naționale – activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi/clasă pentru gimnaziu (clasa a VIII-a ) și maximum 17 elevi/clasă (pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal)”, se prevede în noile reguli de aplicare transmise.
Acest act normativ nu impune restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar, organizat în școlile care funcționează în scenariul 3 (roșu). Potrivit documentului, în cazul unei incidențe de până în 6 la mie, vor rămâne deschise grădinițele, iar școala se va face cu prezență fizică doar pentru elevi din clasele 0-IV și pentru elevii claselor terminale, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase. Nu se impun restricții numerice pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în unitățile de învățământ aflate în scenariul 3.
O altă prevedere importantă arată faptul că va fi permisă organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor remediale pentru absolut toate clasele. De asemenea, se mai permite organizarea cu prezență fizică a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, precum și a evaluărilor naționale.
Pentru acei elevi ai claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a precum și pentru elevii din clasele terminale din profesional și postliceal care nu participă fizic la cursuri din diferite motive (sunt cuprinși într-o grupă de risc, sunt diagnosticați cu probleme severe de sănătate sau prezintă simptome ale infectării cu SarSCov2) unitatea de învățământ este obligată să asigure organizarea activităților de predare/învățare/evaluare online, iar elevii să participe la acestea.
Masca de protecție rămâne obligatorie pentru elevi și pentru studenți, atât în incinta unității de învățământ cât și în timpul pauzelor. Purtarea măștii sanitare de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă.
Ordinul mai prevede faptul că fiecare unitate de învățământ în parte va identifica soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online. Scenariul de funcționare al fiecărei școli se va actualiza săptămânal, mai exact în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică. În cazul în care se depășește pragul de 6/mie, se aplică intrarea în caratină imediat iar cursurile se mută online.