Luna viitoare, ANSVSA si INSP vor initia un studiu national referitor la consumul de alimente in randul populatiei din Romania. Scopul urmarit este acela de a se stabili un specific national al alimentatiei in cazul romanilor, precum si stabilirea unei baze de date la nivel national, care va furniza informatii si pentru o baza de date europene, referitoare la consumul de alimente, dezvoltata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). De altfel, studiul, care se va desfasura in perioada august-decembrie 2019 va respecta metodologia EFSA, vizand populatia cuprinsa intre 10 si 74 de ani.
Din randul persoanelor din aceasta categorie va fi ales un esantion de 1.500 de consumatori, distribuiti in mod reprezentativ pe zone geografice, zone de resedinta si grupe de varsta, la nivelul intregii tari. In randul acestora se vor efectua interviuri privind consumul de alimente, 300 de persoane fiind selectate din randul minorilor cu varste intre 10 si 17 ani, 540 din randul adultilor intre 18 si 64 de ani si 260 de consumatori, din randul varstnicilor intre 65 si 74 de ani. De asemenea, esantionul reprezentativ va include si 140 de femei aflate in perioada de maternitate si 260 de vegetarieni si vegani.
Deoarece studii anterioare au aratat ca exista diferente sezoniere importante de aport alimentar, evaluarea celor 1.500 de respondenti va fi realizata in doua sezoane – rece si cald, iar fiecare respondent va fi intervievat de doua ori, de operatorii de interviu. Primul interviu se va desfasura fata in fata la locuinta respondentului, iar cel de-al doilea va fi desfasurat telefonic in acelasi sezon, cu o pauza de cel putin o saptamana intre ele. "(…)Incurajam consumatorii romani sa participe la acest studiu, avand in vedere si faptul ca pentru prima oara vom avea certitudinea ca specificul national privind consumul de alimente va fi inclus in opiniile stiintifice privind siguranta alimentelor, elaborate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.