Pentru prima data, numarul somerilor indemnizati il depaseste pe cel al somerilor neindemnizati.
La sfarsitul lunii martie 2009, potrivit declaratiilor facute de catre Mircea Pop, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, intr-o conferinta de presa, sunt inregistrati 7.942 someri, dintre care 4.200 sunt beneficiari ai indemnizatiei de somaj. „Este o situatie destul de dramatica. Rata somajului la nivelul judetului a ajuns, in martie, la 7,44%, urcand cu 0,77 procente fata de februarie, cand era 6,67%. In luna martie au intrat in somaj platit 1.369 de persoane si au iesit din somaj prin angajare doar 100 de persoane. Cele peste 1.000 de persoane care au ramas fara loc de munca provin atat din concedieri colective cat si din concedieri individuale ori expirarea contractului de munca incheiat pe perioada determinata. Asta inseamna ca in martie am pierdut 1.269 de locuri de munca, adica aproximativ 42 pe zi”, a precizat Pop. La fondul de somaj agentia are 4.000 de contribuabili persoane fizice (cu contract de munca) si 3.700 de societati comerciale.
Cel mai afectat sector este, potrivit directorului AJOFM Salaj, cel al IMM-urilor. Majoritatea somerilor erau muncitori necalificati din domeniul industriei prelucrarii lemnului, constructii, servicii si confectii. Dupa varsta, cei mai afectati sunt cei intre 30 si 49 de ani. Dintre salajenii care au ramas pe drumuri luna trecuta, circa 6.000 au terminat scoala primara sau gimnaziala, 1.400 au absolvit un liceu iar restul au studii universitare.
Din noiembrie 2008, 30 de firme, cu precadere din domeniul constructiilor, transporturilor, confectiilor si prelucrarii lemnului, au notificat agentiei concedieri colective. Pana acum, circa 1.700 de persoane si-au pierdut locul de munca in urma concedierilor colective, iar alte peste 1.000 de persoane in urma concedierilor individuale pe care angajatorii nu au obligatia sa le notifice agentiei.