Din "suspiciune" in "suspiciune" sacrificam porci domestici si ne blocam exportul de carne

rn

Dupa a treia suspiciune de Pesta Porcina Africana (PPA) la porci domestici a aparut, joi 8 august, într-o exploatatie din localitatea Preoteasa, sat ce apartine de comuna Valcau de Jos, vineri, 9 august 2019, s-a discutat în cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, întrunita sub coordonarea prefectului Florin Florian, evolutia PPA si masurile în cazul focarului de la Zauan. De la debutul bolii în gospodariile populatiei din Salaj s-au înregistat opt focare de PPA la porc domestic, dintre care trei au fost închise, patru sunt active, iar pentru cel de la Preoteasa se asteapta confirmarea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti.

rn

Prezent la întâlnirea de vineri, Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a subliniat faptul ca inspectorii sanitar-veterinari au realizat la nivelul judetului mai multe controale la gospodariile populatiei din zonele cu focare de PPA si controale privind circulatia porcilor domestici. În urma acestora, inspectorii DSVSA au aplicat cinci amenzi pentru circulatia animalelor, în valoare 27.000 de lei si cinci amenzi pentru nerespectarea masurilor pentru controlul PPA în gospodariile populatiei, în valoare de 4.800 de lei.

rn

Ne intrebam cat de necesare sunt aceste amenzi aplicate populatiei avand in vedere ca planul de masuri anuntat de Prefectura de fiecare data cand exista o suspiciune de pesta porcina nu prea se vede ca da roade. In cazul de la Preoteasa s-a luat decizia de sacrificare a animalelor din gospoderia respectiva si dezinfectarea locului, asta in conditiile in care mistretii circula nestingheriti Asa cum se intreba un patron de ferma de porci anul trecut, ne intrebam si noi si va intrebam, daca merita sa ucidem mai intai porci domestici si sa amendam gratuit populatia ca unii sa-si justifice9 activitatea pe baza de suspiciuni sau sa ucidem mistreti care sunt intr-adevar afectati de acest virus?

rn

Din datele care circula in presa centrala pâna la data de 1 august au fost despagubiti 8.792 de proprietari a caror porci au fost afectati de virsul pestei porcine, iar valoarea totala a platilor a fost de 252.322.780 de lei. La o interpelare adresata de catre un deputat liberal Sorin Moldovan, Ministrul Agriculturii, Petre Daea a comunicat ca exporturile de carne au scazut cu 13.500 de tone în 2018, fata de anul 2017, din cauza pestei porcine africane. Producatori din Salaj nu pot face export pentru ca sunt din zona cu pesta, prea putin confirmata si prea multa suspiciune.