Proiectul initiat de USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90% a fost respins de Plenul Senatului, miercuri, 10 iunie. Initiativa legislativa merge la Camera Deputatilor, care este for decizional.
„USR a incercat inca din 2016 sa elimine cu totul pensiile speciale, insa din cauza ipocriziei partidelor parlamentare, eforturile noastre au ramas fara rezultat”, a declarat senatorul USR Florina Presada , unul dintre initiatori.
Conform expunerii de motive, „desi sistemul de pensii publice isi spune iunitari, el este departe de a fi unitar. Unele categorii beneficiaza de ceea ce se numesc ipensii specialei. Aceasta categorie de pensii nu este definita juridic, dar include toate pensiile ne-contributive acordate prin legi speciale si, cel mai important element, platite din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor”.
Potrivit initiatorilor, sistemul unitar de pensii publice „nu este, de fapt, unitar, existand categorii de beneficiari in afara sa”.
„Ceea ce deosebeste in mod fundamental pensiile publice de cele speciale sunt: aplicativitatea principiului contributivitatii in cazul pensiilor publice, dar nu si in cazul pensiilor speciale; stadiul reglementarii privind legi speciale, ce deroga de la Legea generala a sistemului unitar prin instituirea unor conditii mai favorabile de stabilire si calcul a pensiilor speciale. Acest lucru a dus la aparitia unor efecte si discrepante inechitabile intre pensiile publice si cele speciale”, se arata in expunerea de motive.
Aceasta propunere legislativa va fi trimisa spre dezbatere Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
Senatorul PSD Gheorghe Pop: “Tema pensiilor speciale este speculata in scop electoral”
Senatorul PSD de Salaj, Gheorghe Pop, considera ca USR rostogoleste in spatiul public subiectul pensiilor speciale pentru a obtine capital electoral, acesta fiind, in opinia senatorului, si motivul pentru care formatiunea politica a depus un nou proiect legislativ pe aceasta tema, in contextul in care exista deja un consens, inca de acum doua saptamani, intre toate celelalte partide privind o varianta de modificare a Legii pensiilor.
“In mod populist au fortat intrarea pe ordinea de zi la Senat a acestei initiative a lor. Fiecare partid a avut, de-a lungul timpului, initiative pe aceasta tema. Repet, este o chestie populista. Daca toate celelalte partide se inteleg asupra unei variante care sa treaca nota constitutionala, adica sa nu fie respinsa de Curtea Constitutionala, eu cred ca logic ar fi sa se respinga orice alta initiativa venita intr-un astfel de mod populist. Si noi, prin Eugen Teodorovici si Liviu Pop am avut o initiativa pe care la grup am sustinut-o toti, sa impozitam pensiile in mod progresiv. Nu s-a reusit sa venim cu aceasta varianta, din motive pe care unii dintre noi le intelegem, altii nu. Tocmai din cauza populismului de care vorbeam”, a declarat senatorul Gheorghe Pop.
Seres Denes: Impozitarea este singurul mod prin care poti sa creezi cat de cat o echitate
Deputatul UMDR Seres Denes sustine impozitarea pensiilor speciale, insa intr-o maniera progresiva.
“Din punctul meu de vedere, impozitarea este singurul mod prin care poti sa creezi cat de cat o echitate. Deci, ce e impozitarea progresiva? Pana la o anumita suma, se aplica un nivel de impozitare, peste o anumita suma un alt nivel de impozitare. Noi am spus ca tot ce trece de salariul net al presedintelui sa fie impozitat cu 90 la suta. Nu se pot impozita toate cu 90 la suta pentru ca atunci o sa fie unii care o sa se aleaga cu o suma mai mica decat cea mai mica pensie. Nu se poate asa, dar, progresiv, cu cat creste suma cu atat sa fie mai mare si impozitarea“, considera deputatul UDMR Seres Denes.