Falsele adopţii folosite pentru obţinerea locuinţelor sunt luate la puricat de către Primăria Zalău şi Prefectură.
Primăria Zalău va demara o anchetă in cazul persoanelor care au obţinut o locuinţă ANL in anul 2009 şi au depus la dosar o cerere in vederea adopţiei unui copil, ca urmare a unei sesizări venite din partea Instituţiei Prefectului. Prin acest demers, municipalitatea doreşte să vadă dacă cei care au depus respectivele cereri au adoptat copii sau se află in proces de adopţie. Totul a pornit in luna august, cand in urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Prefectului s-a constatat că cinci persoane beneficiare de locuinţe ANL care au depus la dosar cereri in vederea adopţiei unui copil au obţinut in 2010 locuinţele in mod ilegal.
Chiriaşii din 2009 pot fi chemaţi in instanţă
Intr-o adresă semnată de primarul Radu Căpalnaşiu şi adresată Prefecturii Sălaj, Primăria Zalău spune că nu poate revoca parţial hotărarea de Consiliu Local prin care li s-au acordat locuinţe ANL persoanelor de la poziţiile 3,6,7,11 şi 14 din anexa hotărarii. “Avand in considerare că faptul că hotărarea contestată – ca act administrativ – a intrat in circuitul civil (contractele fiind deja incheiate in baza acesteia) nu mai este posibilă din punct de vedere legal revo-carea”, se arată in adresa respectivă. Prin urmare, desfiinţarea actului administrativ, respectiv a contractelor de inchiriere, la această dată, constituie competenţa exclusivă a instanţelor de contencios administrativ.
Radu Căpalnaşiu a transmis Prefecturii că “in contextul unei analize unitare de către instanţele de judecată a aspectelor sesizate cu privire la acordarea de punctaj pe criteriul prevăzut de punctul 6.2 <>, instituţia noastră (nr. Primăria Zalău) va sesiza instanţele de judecată in vederea anulării contractelor de inchiriere a locuinţelor ANL repartizate in anul 2009”.
Adopţiile nu au fost confirmate
Intrebat de ce Primăria nu demarează o anchetă şi in cazul locuinţelor ANL repartizate anul acesta, primarul Zalăului spune că “deocamdată persoanele respective pot să facă demersurile in vederea adopţiei”. Numai că Protecţia Copilului a pus la dispoziţia Prefecturii cinci adrese din data de 13 iulie 2010, prin care a “invitat persoanele care au depus cereri in vederea adoptării unui copil la sediul instituţiei, in perioada 19-23 iulie, in vederea clarificării cererilor, in caz contrar considerandu-se că acestea au renunţat la intenţia de a adopta”, dar niciuna nu s-a prezentat in termenul impus.
Prefectura este hotărată să se adreseze instanţei
Dacă Primăria nu va revoca parţial hotărarile de Consiliu Local, Corpul de Control “propune Prefectului Judeţului Sălaj promovarea de către Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ a unei acţiuni in instanţă prin care să se constate nelegalitatea repartizării locuinţelor pentru tineri destinate inchirierii din imobilele ANL, in ceea ce priveşte persoanele inscrise in Anexa nr.1 – poziţiile 3, 6, 7, 11 şi 14 la Hotărarile nr. 189/26 iulie 2010, respectiv nr. 221/6 august 2010 ale Consiliului Local Zalău”. Conform Anexei nr. 1 la HCL nr. 189/26 iulie 2010, făcută publică pe site-ul Primăriei Zalău, la poziţiile 3, 6, 7, 11, şi 14 sunt trecute următoarele persoane: Toth Roxana Elena, Bălănean Cornelia, Tărău Cristian, Baciu Adrian Mircea şi Deac Florina, care au depus cereri de adopţie, in virtutea cărora au obţinut punctaj ridicat la evaluare.