Primarul Petru Satmari sustine ca amplasarea unei centrale nucleare in comuna este pur „folclor local” si ca primaria intentioneaza, de fapt, sa construiasca in zona o hidrocentrala.
Un articol aparut vineri in „Evenimentul Zilei”, care il cita pe primarul comunei Ileanda, Petru Satmari, dadea ca sigura amplasarea unei centrale nucleare in comuna salajeana, indicand ca locatie exacta o zona dintre localitatile Rastoci si Negreni. Contactat de noi, edilul sustine ca ideea construirii unei astfel de centrale in comuna Ileanda nu se bazeaza decat pe „folclorul local”, alimentat de unele discutii oficiale pe aceasta tema purtate in perioada ceausista, si ca informatiile aparute in ziarul central nu sunt, de fapt, decat o ridicare la rang de stire a unor simple speculatii. „Nu am absolut nimic oficial. E-adevarat, am vorbit anul trecut cu un secretar se stat din Ministerul Economiei pentru a vedea daca exista vreun adevar in ceea ce se vorbeste prin sat, dar mi s-a spus ca nu se stie deocamdata nimic”, ne-a declarat Petru Satmari, care a admis ca, atunci cand s-a lansat ideea, adica in urma cu zeci de ani, comuna Ileanda a fost pe lista scurta a posibilelor locatii pentru centrala nucleara (alaturi de o alta comuna salajeana, Benesat, si de comuna Jucu din judetul Cluj).
De altfel, primarul sustine ca atat el, cat si locuitorii zonei, sunt impotriva dezvoltarii unui astfel de proiect aici. „Este o zona foarte populata, la 45 de kilometri fiind trei orase mari (Dej, Beclean si Jibou), iar impactul unei astfel de centrale ar fi urias, fie ca ne referim la sanatatea oamenilor, fie la proprietati sau la viitorul copiilor nostri”, a precizat Satmari. In plus, edilul respinge aceasta idee si prin prisma faptul ca este „depasita. Peste tot in Europa se promoveaza sursele de energie nepoluanta, cum este energia solara sau geotermala. Numai noi vorbim de energie nucleara, care prezinta risc de radiatii pentru populatie”, a explicat edilul.
Hidrocentrala pe Valea Ilenzii
Ca primarul din Ileanda este un sustinator al energiilor alternative o demonstreaza si faptul ca lucreaza la un proiect de amenajare a unei minihidrocentrale, care ar urma sa asigure energie electrica pentru toata comuna. „Avem deja studiul hidrotehnic, care demonstreaza ca Valea Ilenzii, unde vrem sa montam turbina, are debitul necesar pentru o minihidrocentrala”, a precizat Petru Satmari, subliniind ca finantarea ar putea veni de la statul roman, printr-un program derulat de Administratia Fondului de Mediu.
Ileanda lasa centrala nucleara pentru o hidrocentrala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...