Adevarul zilei de 15 ianuarie 1850 -ziua care avea sa aduca lumina pura a Luceafarului pe piciorul de plai mioritic – asteapta inca sa lumineze cugetele noastre. Nici dupa 22 de ani de trambitata democratie, poporul roman si mai ales tinerii si copiii acesui neam nu cunosc nimic despre titanica activitate culturala, politico-sociala si istorica a lui Eminescu, rezumandu-se doar la cunoasterea lui ca poet. Cat de dureros este pentru fiecare dintre noi, cei care il iubim si il respectam in egala masura pe unicul Eminescu sa constatam ca asasinarea operei eminesciene continua prin lipsa noastra de informare asupra luptei si nazuintelor sale atat de profund legate de fiinta neamului romanesc.Recunoastem fara drept de tagada ca Eminescu a fost un varf al gandirii, ii recunoastem genialitatea, dar prea trecem cu usurinta, chiar cu nepasare, peste ideile expuse de el, unele dintre acestea extrem de actuale si in prezent. Nu am invatat, mai bine zis nu am vrut sa invatam aproape nimic din vasta sa gandire, devenind imuni fata de trainicie si frumusete. Doar spoiala…Mihai Eminescu a fost cu adevarat un Mare Roman.”Eminescu era un roman de tip carpatin, afirma George Calinescu, dintre aceia care traia in preajma muntilor, mai cu seama in Ardeal si Moldova de Sus” Eminescu este unul dintre cei mai bogati romani ai tuturor timpurilor, alaturi de Brincusi ori Enescu. De la el generatii si generatii au invatat „a turna in forma noua/limba veche si-nteleapta”. Gandirea sa da o stralucire venerata de sarbatoare, iar poezia incanta, amplificand traditia milenara cu frumosul ei etern. „Fulgerul lung incremenit” a luminat o clipa cerul furtunos al existentei noastre , devenind mai apoi Luceafar, staluminand peste toate plaiurile „de la Nistru pan’ la Tisa”. Cand frigul strainatatii l-a patruns si-a oblojit ranile cu lacrimile dorului, si-a doinit neimplinirile si putinele bucurii ale vietii, apoi a sorbit din paharul preaplin dulcele-amar al iubirii, retragandu-se „la margini de codru des” ca un credincios parinte al nostru intru nemurire.
Il cunoastem pe Eminescu?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...