Numarul de beneficiari de pensii speciale, in evidentele Casei Judetene de Pensii Salaj, este de 68 de persoane. Datele ne-au fost furnizate in urma unei solicitari de informare. Cea mai consistenta categorie de "pensionari speciali" din Salaj sunt fosti magistrati, care îsi primesc pensiile în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor. Potrivit legislatiei, pensiile acestor persoane au fost calculate la 80% din indemnizatia de încadrare bruta lunara sau salariul de baza brut lunar, plus sporurile avute, în ultima luna de activitate înainte de data pensionarii. In evidentele Casei Judetene de Pensii Salaj sunt inregistrati 32 de magistrati care beneficieaza de pensii speciale, 24 de persoane care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor si 12 auditori publici ai Curtii de Conturi.

rn

Cea mai mica pensie din categoria pensiilor speciale este în cuantum de 1.926 lei, iar cea mai mare pensie speciala este în cuantum de 23.890 lei.

rn

La momentul actual pensiile de serviciu ale magistratilor se afla în curs de actualizare ca urmare a modificarilor salariale aparute începând cu 01.01.2019, conform procedurilor stabilite de catre Casa Nationala de Pensii Publice. Deci, vorbim de o alta crestere care si aceasta este asigurata de bugetul de stat, din banii tuturor, si nu vine din cota suportata din contributiile la pensii platite de fosti magistrati.

rn

In judetul Salaj pe langa 68 de "pensii speciale", avem 13.440 "pensii de 1 leu", insa prin ordonanta 6/2009 fiecare pensionar care are sub indemnizatia minima, adica de 640, primeste 640 de lei si acesti bani sunt asigurati tot de la bugetul de stat. Mai mentionam ca de la 1 septembrie pensia minima se majoreaza cu 10% adica va fi de 704 lei.

rn

In numarul 4 din revista "Lumea" pe anul acesta, a fost publicat un articol semnat de catre Alexandru Amititeloaie cu titlul "Pensiile speciale, factor de fragmentare antagonica a societatii" din care redam doar un fragment "pensiile speciale au devenit unul dintre cei mai agresivi factori de discordie sociala, de inechitati si abuzuri, adâncind antagonismul social si periclitând buna functionare a institutiilor statale. Factorii de putere captivi si ei, la rândul lor, fata de interese si scopuri politicianiste au pierdut contactul cu realitatea si nu mai vad ca poporul român se transforma treptat într-o populatie conflictuala, lipsita de repere si valori nationale."