Picnic, cu gunoiul sub nas?
Locurile de agrement din preajma Zalaului sunt „vizitate”, la fiecare sfarsit de saptamana, de sute de zalauani. Insa, datorita „bunei educatii” si „bunului simt” de care dau dovada, in urma lor raman mormane de pet-uri si alte mizerii pe care nu se mai sinchisesc sa le adune. Ieri a fost sarbatorita „Ziua Pamantului”, iar cu aceasta ocazie, comisarii de mediu si-au indreptat atentia tocmai catre aceste zone. In acest sens, Comisariatul Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu (GNM), impreuna cu primariile in administrarea carora se afla aceste terenuri, respectiv Zalau (prin ADP), Meseseni, Romanasi, Hereclean si operatorul de salubrizare AVE Ecoserv au organizat actiuni de colectare a deseurilor din zonele de agrement. „Din pacate, trebuie sa facem curatenie dupa petrecaretii care nu au respect fata de mediu, care nu se gandesc ca si copiii lor vor dori sa iasa la iarba verde si sa gaseasca un loc curat”, a declarat Csutak Erzsebet, comisarul sef al CJ Salaj al GNM. AVE a participat la actiune punand la dispozitie autoutilitare si saci pentru colectarea deseurilor, iar primariile au pus la munca beneficiari ai ajutorului social acordat in baza Legii 416.
Nici nu a inceput bine sezonul cald ca, din poienita de la Aghires, deseurile adunate ieri au umplut o masina a AVE. Viceprimarul comunei Mesesenii de Jos, Seres Arpad, s-a aratat nemultumit de faptul ca trebuie sa adune gunoaiele lasate de zalauanii care merg in poienita. „Cetatenii comunei nu vin aici sa lase gunoaie si nu este corect ca acestia sa faca curat dupa zalauanii inculti. Vom clarifica cu Primaria Zalau delimitarea zonei, pentru a stabili cat apartine comunei, pentru ca nu-mi convine sa adunam dupa altii”, a precizat Seres. Primariei Zalau i-a revenit drumul care face legatura intre drumul judetean si padurea Aghires, de unde au trebuit colectati sacii cu deseuri.
La 10 km de Zalau, la iesirea din padure spre localitatea Treznea, deseurile colectate au umplut jumatate de container. Nici primarului comunei Romanasi, Marius Borzan, prezent si el la actiune, nu i se pare normal ce se intampla si este de parere ca in aceste zone ar trebui lasate containere la dispozitia petrecaretilor. Directorul AVE, Cornel Vlaicu, spune ca, daca oamenii si-ar strange mizeria, nu ar mai trebui sa se faca cheltuieli suplimentare pentru adunarea ei. La fel cum isi pot duce plasele pline, isi pot strange si deseurile sa le duca la un container.
Azi, o astfel de actiune are loc la Guruslau, unde, de asemenea, se merge la „iarba verde”.
Zonele de agrement, supravegheate de 1 Mai
Avand in vedere ca va urma inca un weekend mai lung datorita zilei de 1 Mai, comisarii de mediu vor efectua controale si vor supraveghea zonele de agrement. „Rugam toti cetatenii care vor iesi la iarba verde sa respecte pamantul, prin care ne respectam pe noi insine. Trebuie sa ne gandim la consecintele pe care le au deseurile asupra mediului, a apei, a animalelor si implicit asupra sanatatii oamenilor”, a precizat Csutak Erzsebet. Ziua Pamantului a devenit un eveniment educativ global, o ocazie de a atrage atentia asupra problemelor de mediu ale Terrei.