Și salariile asistenților sociali vor fi majorate cu 25 la suta

imagine-articol0_47650

 

 

 

Senatul a decis ca salariile asistenților sociali sa fie majorate cu 25 la suta din luna octombrie, completând astfel Ordonanța nr. 35, prin care Guvernul acordase aceasta majorare personalului din sistemul sanitar.

Federațiile sindicale din domeniul sanitar solicitasera anterior Ministerului Muncii creșterea salariului și pentru personalul din domeniul asistenței sociale cu 25 la suta, acordata medicilor de la 1 octombrie. Se-natorii au reușit sa introduca majorarea salariilor și pentru asistenții sociali chiar în ziua în care Ordonanța de urgența a Guvernului ar fi avut termenul de adoptare tacita. Daca nu ar fi fost dezbatuta, Ordonanța urma sa fie trimisa spre dezbatere la Camera Deputaților fara amendamentul destinat asistenților sociali.
Aproape 4.000 de persoane lucreaza în sistemul public al asistenței sociale și cei mai mulți au salarii între 800 și 1.000 de lei. Decizia Senatului trebuie votata și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Guvernul a aprobat la finele lunii august o Ordonanța de urgența prin care personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25 la suta a salariului brut, începând cu 1 octombrie 2015. Cu același procent a fost majorat cuantumul sporurilor pentru condiții de munca, al sporului de tura si al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de garda și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut. Ordonanța nu prevede majorarea salariala la medicii de familie, la medicii stomatologi, și la alte categorii de medici angajați ai anumitor instituții (Casa de Pensii sau Direcția Generala de Asistența Sociala și Protecția Copilului).

Salajul are în jur de 40 de asistenți sociali și alți 700 de angajați la fel de prost platiți

Violeta Milaș, directorul Direcției Generale de Asistența Sociala și Protecția Copilului Salaj, înca nu era la curent ieri cu majorarea salariala pentru asistenții sociali, dar a susținut ca o astfel de majorare salariala ar trebui sa se faca pentru toți angajații din sistemul social. stop_coloana „Daca ar majora la tot sistemul, ar aduce puțina lumina în acest domeniu. Daca se adreseaza celor din sistemul sanitar, ce am rezolvat noi, ceilalți, care suntem mult mai mulți?”, se întreaba Violeta Milaș.
Directorul afirma ca Direcția de Asistența Sociala are în Salaj 700 de angajați, din care doar în jur de 40 sunt asistenți sociali. „E penibil ca un asistent social sa aiba salariul majorat cu 25 la suta, iar un funcționar public din aceeași instituție sa fie vitregit de acest drept. “n sistemul sanitar, majorarea sa-lariala s-a facut de la medic pâna la femeia de serviciu. La noi de ce nu se poate?”, spune nedumerita Violeta Milaș.

O majorare de 37 la suta e cam mult

Direcția Generala de Asistența Sociala și Protecția Copilului este sub tutela Consiliului Județean Salaj. Odata cu majorarea salariala de 12 la suta a angajaților din administrația publica locala, au fost majorate cu același procent și salariile angajaților din DGASPC Salaj. Daca Se-natul ar aproba majorarea cu 25 la suta a angajaților din întreg sistemul social, ar rezulta o majorare per total de 37 la suta. Și asta n-ar fi de mirare, ca tot suntem în an preelectoral, în care toate marile categorii de bugetari și potențiali alegatori s-au ales cu salarii marite considerabil. Pe lânga angajații din Sanatate (cu 25 la suta) și angajații din administrația publica locala (cu 12 la suta), angajații din Învațamânt s-au ales și ei cu salariul marit cu 25 la suta. Acum a fost rândul asistenților sociali; sa vedem daca cu 25 la suta sau 37 la suta. Cine urmeaza?