Hida, ca asezare si centru de comuna ar fi putut sa nu existe. Daca n-ar fi cantat cocosii…Cel putin asa spune legenda referitoare la Piatra Dracului. Impielitatul s-ar fi suparat rau pe locuitorii din sat si intr-o noapte a intentionat sa-i nimiceasca. A cautat o stanca imensa pe care a adus-o de la mare distanta pentru a o pravali peste sat si oamenii sai. Si chiar a ajuns cu ea pe un deal de la marginea localitatii Hida. Cand sa o rostogoleasca peste sat intunericul noptii a fost spart de cantatul cocosilor. A lasat Dracu stanca si a luat-o la fuga peste dealuri si peste vai. Stanca a ramas la marginea satului, la intrarea dinspre Sanmihai, suspendata parca, si poate fi vazuta si azi. Este unul dintre obiectivele de mare atractie pentru turisti. Si uite asa Hida a scapat de dezastru. Si ea exista inca din 1333, cand asezarea de la acea vreme era cunoscuta sub numele de „sacerdos de Hidalmas” Unitatea teritorial administrativa al carui centru este satul Hida include inca sapte asezari: Baica, Miluani, Paduris, Racas, Sanpetru Almasului, Stupini si Trestia. Populatia comunei Hida, la ultimul recensamant era de 3148 de locuitori. Pe langa Piatra Dracului, fondul turistic mai include si Poiana cu narcise de la Racas ori obiective de origine antropica precum bisericile de lemn din Baica, Miluani, Paduris, Sanpetru Almasului, conacul Hatfaludy si conacul Morca. Toate aceste obiective alcatuiesc un important areal de convergenta turistica.
Primarul comunei Hida, ing. Dorin Petrus se afla pentru a treia oara in functia de prim-edil. Comunitatea l-a vrut pentru spiritul sau gospodaresc, pentru vorba blanda, pentru rabdarea si intelegerea cu care isi trateaza semenii. Numai ca nu intotdeauna poti impaca si capra si varza. Primarul Petrus imi ofera un exemplu in acest sens. Ulita pe care-si are locuinta familia Petrus, la un moment dat era plina de gropi. Edilul a dat prioritate altor reparatii pentru alte ulite din sat, in functie de buget, tocmai pentru a nu se crea discutii. Trecea lumea pe ulita si nemultumita mormaia intrebator „Cum sa gospodareasca primarul o comuna cu opt sate, daca ulita pe care locuieste nu o poate intretine”? Nu dupa multa vreme ulita a fost asfaltata printr-un program comunitar. „Pai vezi, se”Asa ca oricum ai drege, oricum ai face tot nu-i poti multumi pe toti. Asta insa nu l-a impiedicat pe primar sa se zbata, sa puna suflet in tot cea ce face, pentru binele comunitatii, spre multu-mirea celor ce l-au ales. Zice In cele ce urmeaza vom trece succint in revista realizarile din ultimii ani la nivel de comuna. Dintr-un punct termic, devenit inutil, s-a amenajat o sala de mese cu 350 de locuri, pentru diferite evenimente, dotata cu bucatarie ultramoderna. A luat fiinta unitatea militara de pompieri cu infrastructura asigurata de primarie, in care si-au gasit loc de munca 35 de persoane. In cladirea fostului camin cultural s-a amenajat o sala moderna de festivitati. Malul drept al Vaii Almasului, care era pe cale de a se prabusi, punand in pericol structura blocurilor „Liviu Rebreanu” a fost reabilitata in intregime. Imobilul fiind declarat monument istoric necesita consolidare. S-a facut. Sarpanta a fost inlocuita, grupurile sociale au fost amenajate in interiorul cladirii. Geamurile si usile au fost inlocuite cu altele noi confectionate din lemn din Tunisia. Lucrarile se apropie de final. „Din toamna, sustine primarul Petrus, vor fi disponibile sapte sali de clasa, pentru copiii care invatau in cladirea spitalului. Nu prea avem bani sa-i platim pe constructori, dar vom gasi o solutie”. Caile rutiere, fie ca sunt drumuri comunale ori ulite din interiorul satelor au stat mereu in atentia conducerii comunei Hida, pentru a deveni practicabile in proportie de suta la suta. Prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) s-au obtinut bani pentru reabilitarea a doua segmente de drum, fiecare de cate trei kilometri in satele Stupini si Trestia. Inca doi kilometri de drum au fost refacuti cu bani din bugetul local intre localitatile Chendrea-Trestia. Alt drum care leaga centrul de comuna de Manastirea Stramba a fost tratat cu un covor asfaltic. In prezent se lucreaza la modernizarea acestui sector de drum prin efectuarea unor rigole betonate. Sala de sport a comunei este o investitie de care se bucura toti tinerii din zona. Ea a fost realizata cu fonduri obtinute de la Compania Nationala de Investitii.
Campusul scolar din Hida este un obiectiv care a starnit mult entuziasm in randul localnicilor si nu numai. Din pacate, povestea cu lipsa banilor a fost spusa si aici. Si ea se adevereste. Deocamdata lucrarile sunt sistate. Primarul Dorin Petrus afirma ca „suntem datori firmei constructoare SC Universal Construct din Satu Mare cu 14 miliarde de lei vechi. Constructorul ne-a inteles si a finalizat toate lucrarile la fundatii, aducandu-le la cota zero, chiar si acolo unde erau cazuri mai deosebite, ca de pilda la fundatia cantinei. Acum am imprejmuit santierul si asteptam fonduri pentru decontarea lucrarilor la zi si bineinteles fonduri pentru continuarea lucrarilor.” Comuna Hida este una dintre cele 28 de comune care a reusit sa depuna in ultima sesiune finalizata pe 31 iulie un proiect integrat pe Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Nu voi scoate o vorbulita despre alergaturile primarului Petrus ca sa nu semene a lauda. Totusi imi permit sa amintesc titlul proiectului, care are mari sorti de izbanda: „Asfaltarea drumurilor comunale si strazilor in comuna Hida, construire gradinita in localitatea Hida,”Gresiile de la Piatra Dracului”.
Un proiect unic, de anvergura va fi demarat in Hida, pe o suprafata de 400 de hectare. Terenul a fost achizitionat de Errigal Group, pentru dezvoltarea unei statiuni turistice, care va cuprinde, printre altele: academie de sport – de golf si de tenis, un centru de echitatie, trasee de ciclism si pentru drumetii, precum si o zona in care se va putea locui permanent sau ocazional.
Errigal Group este o companie irlandeza, cu activitate in domeniul constructiilor, cu peste 4 ani de experienta pe piata din Romania. Aceasta firma este cea care a initiat conceptul si care se va ocupa de dezvoltarea lui, lucrand in stransa legatura cu autoritatile de pe plan local. Proiectul va aduce beneficii semnificative in judetul Salaj: va moderniza zona; va genera venituri si oportunitati de munca – atat in stadiul de proiect, cat si in etapele urmatoare; va asigura un nou nivel si stil de viata. Intreaga echipa implicata in realizarea acestui proiect – de la investitori pana la autoritati locale – este preocupata de dezvoltarea responsabila a zonei, prin construirea acestei statiuni turistice.
Hida – o comuna intr-o continua modernizare
Articole
Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...Șimleu: Haine, jucării și încălțăminte, confiscate de polițiști
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj au continuat acțiunile pentru prevenire a evaziunii fiscale și combaterea infracționalității la regimul bunurilor contrafăcute și a celor neconforme cu standardul unor branduri de renume. În urma unui control efectuat la o societate comercială din orașul Șimleu Silvaniei, polițiștii au descoperit în incinta spațiului comercial peste 150 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie și jucării, de diferite modele și mărimi. Acestea erau…
Mai mult...