Urmarirea, supravegherea locuintei sau a locului de munca a unei persoane, apelarea telefonica sau tracasarea prin intermediului unor mesaje telefonice care creeaza temere sau ingrijorare reprezinta hartuire, fapta incriminata si pedepsita cu inchisoare sau amenda in noul Cod penal.
Potrivit articolului 206 din noul Cod penal, „fapta persoanei care, in mod repetat, urmareste victima ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda”. De asemenea, „efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa sau continut alarmeaza victima, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”. In cazul acestei infractiuni, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Noul Cod penalpropune introducerea in acest capitol a incriminarii noi, hartuirea, „pentru a raspunde unor cazuri aparute in practica in care diferite persoane – in special femei – sunt asteptate si urmarite pe strada sau in alte locuri publice, ori sunt tracasate prin intermediul unor mesaje telefonice sau similare, toate acestea fiind de natura a crea o stare de temere sau de ingrijorare persoanei in cauza”.
Incriminari similare exista si in alte legislatii europene, textul din proiect fiind inspirat de dispozitiile art. 222-16 C. pen. francez, art. 179septies C. pen. elvetian, § 390a C. pen. norvegian si de cele din legislatia engleza (in special Public Order Act 1986 si Protection from Harasment Act 1997). Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dupa ce saptamana trecuta au fost avizate de catre Executiv Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in luna mai pentru aprobarea acestora.
Hartuirea prin SMS, pedepsita cu inchisoarea
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...