Urmarirea, supravegherea locuintei sau a locului de munca a unei persoane, apelarea telefonica sau tracasarea prin intermediului unor mesaje telefonice care creeaza temere sau ingrijorare reprezinta hartuire, fapta incriminata si pedepsita cu inchisoare sau amenda in noul Cod penal.
Potrivit articolului 206 din noul Cod penal, „fapta persoanei care, in mod repetat, urmareste victima ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda”. De asemenea, „efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa sau continut alarmeaza victima, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”. In cazul acestei infractiuni, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Noul Cod penalpropune introducerea in acest capitol a incriminarii noi, hartuirea, „pentru a raspunde unor cazuri aparute in practica in care diferite persoane – in special femei – sunt asteptate si urmarite pe strada sau in alte locuri publice, ori sunt tracasate prin intermediul unor mesaje telefonice sau similare, toate acestea fiind de natura a crea o stare de temere sau de ingrijorare persoanei in cauza”.
Incriminari similare exista si in alte legislatii europene, textul din proiect fiind inspirat de dispozitiile art. 222-16 C. pen. francez, art. 179septies C. pen. elvetian, § 390a C. pen. norvegian si de cele din legislatia engleza (in special Public Order Act 1986 si Protection from Harasment Act 1997). Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dupa ce saptamana trecuta au fost avizate de catre Executiv Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in luna mai pentru aprobarea acestora.