Harta salariilor din Romania, pe judete

Angajatii din 15 judete, inclusiv Bucuresti, au avut parte de cresteri salariale de pana la 111 lei in ultima luna a anului trecut, fata de decembrie 2008
Angajatul roman din statisticile oficiale s-a bucurat de bani mai multi in plina recesiune. La sfarsitul anului trecut, angajatii din 15 judete, inclusiv Bucuresti, au avut parte de cresteri salariale de pana la 111 lei, in timp ce, in restul tarii, veniturile salariatilor la stat si la privat au scazut cu sume cuprinse intre 1 leu si 181 de lei. De departe, cei mai norocosi au fost hunedorenii, potrivit datelor Institutului National de Statistica, care, in decembrie 2009, au primit in medie cu 111 lei mai mult la leafa fata de aceeasi luna a anului 2008.
Pe locurile urmatoare in clasamentul celor mai mari cresteri salariale se afla salariatii din Harghita (+92 de lei), dar si Arges (+88 de lei). La polul opus, clasamentul celor mai mari reduceri este condus de Bacau, cu un minus de 181 de lei in ultima luna a anului trecut, fata de decembrie 2008, urmat de Botosani (- 98 de lei) si Olt (-91 de lei).
Au crescut salariile in judetele cu somaj ridicat
Reprezentantii mediului de afaceri au explicatii diferite pentru diferentele foarte mari in evolutia salariilor la nivel national, cu trimitere la disponibilizarile de anul trecut din sectorul privat. In timp ce patronii sustin ca presiunea crizei i-a indemnat sa dea afara oameni, altii spun ca, din contra, cresterile salariale se datoreaza faptului ca multi patroni au preferat sa-si inghete bugetul de salarii. „De fapt, nu vorbim de cresteri salariale, ci de acele situatii in care s-a redus numarul de angajati, iar bugetele de salarii au fost inghetate la nivelul din 2008.
Cu alte cuvinte, aceeasi suma s-a impartit la mai putini oameni, de aici rezultand si acele cresteri”, a declarat pentru Gandul Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Asa se pot explica si plusurile salariale statistice din judete ca Hunedoara si Harghita, unde somajul ajunsese la 10,6% la sfarsitul anului trecut, cu mult peste media nationala, de 7,8%. Cum era de asteptat, majoritatea covarsitoare a somerilor inregistrati oficial provin din mediul privat.
La polul opus, patronii explica reducerile salariale mari prin prisma disponibilizarilor ridicate din anumite sectoare care tineau ocupata forta de munca dintr-o anumita zona. „In Bacau s-au inchis foarte multe IMM-uri, majoritatea din industria textila. Din pacate, nu s-a facut nimic pentru reconversia profesionala a acelor oameni disponibilizati”, a declarat pentru Gandul Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Cine face angajari
Sunt si domenii in care au inceput sa se dezghete angajarile inca de la sfarsitul anului trecut: IT, bunuri de larg consum, retail, farma si centre de servicii. De exemplu, Hewlett Packard a anuntat ca va angaja 600 de oameni pana la finele anului in cadrul centrului Global eBusiness Operations (GeBOC) din Bucuresti, unde lucreaza peste 2.000 de salariati. Specialistii in resurse umane spun insa ca sanse reale de a-si gasi un loc de munca nu au decat persoanele cu un grad mare de calificare, eventual dispuse sa accepte salarii mai mici decat nivelul pentru care sunt pregatite. La o cerere atat de mare, angajatorii au devenit extrem de pretentiosi si se uita si la calitatile personale ale candidatilor, iar procesul de selectie a CV-urilor dureaza mai mult decat inainte de criza.
Chiar daca este bine pregatit, un angajat din Maramures, bunaoara, are putine sanse sa fie la fel de bine platit ca unul din Bucuresti sau Ilfov, care domina topul castigurilor la nivel national. Astfel, in decembrie 2009, salariul mediu net din Maramures era de 2,6 ori mai mic fata de cel din Ilfov, respectiv 999 de lei fata de 2.644 de lei. „Diferentele se vor mentine cat timp exista judete fara infrastructura. De-a lungul anilor, primarii din judetul Ilfov au avut grija sa traga retele de apa, gaze si canal, or, investitorii asta cauta”, explica Florin Parvu.
1,3 milioane de euro, cel mai mare venit anual in 2008
4,86 milioane de lei (1,3 milioane de euro) este cel mai mare venit anual la nivel national obtinut in 2008 de catre un angajat din Romania, adica nu mai putin de 405.000 de lei (108.000 euro) pe luna. Acesta locuieste in sectorul 1 si lucreaza intr-o companie de telecomunicatii prin retele cu cablu, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. De altfel, cele mai mari zece lefuri din Romania au fost castigate in 2008 de bucuresteni si ilfoveni, cu o singura exceptie: in top figureaza si un sibian, angajat in domeniul extractiei petrolului si gazelor naturale, cu un venit anual de 2,6 milioane de lei (peste 700.000 euro).
Din profesii liberale s-a castigat insa de trei ori mai bine in 2008. Astfel, cel mai mare venit l-a obtinut un avocat din sectorul 1, cu un castig anual de 12,45 milioane de lei (3,38 milioane de euro).