Cineva incearcă să facă lumină pe o piaţă a muncii care nu funcţionează. Sălăjenii se pregătesc in general pentru profesii care nu sunt căutate. Şi nici măcar nu o fac temeinic. Angajatorii constată că este mai valoros un om cu experienţă decat unul cu studii, dar fără competenţe.
O armată de şomeri sălăjeni cu studii superioare caută job-uri care nu există. Iar cand găsesc ceva, angajatorul constată că a luat pe cine nu trebuie.
Cineva incearcă să facă lumină
Studiul „Relaţia dintre educaţie şi invăţare pe tot parcursul vieţii şi piaţa muncii” a fost lansat ieri in Sălaj de către reprezentanţii Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Regional Nord Vest pentru ocuparea şi incluziunea socială. Cercetarea, care va debuta in această lună şi se va incheia anul viitor in iulie, este un proiect ce beneficiază de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane. Gazda evenimentului a fost Consililul Judeţean Sălaj, reprezentat de vicepreşe-dintele Cristian Ionescu.
Secretariatul Tehnic Permanent este o structură operaţională autonomă menită să faciliteze dezvoltarea de proiecte in domeniul resurselor umane pentru actorii sociali din regiunea de Nord-Vest. In consecinţă, studiul lansat ieri va cuprinde toate cele şase judeţe ale Regiunii, avand ca obiectiv cercetarea modului in care oferta de educaţie pentru adulţi este concordantă cu cerinţele pieţei muncii. Iniţiatorii cercetării susţin că este necesară realizarea corelării ofertei educaţionale cu piaţa muncii, fiind o prio-ritate pentru creşterea şanselor la angajare. Este mai ieftin să schimbi programele şcolare in funcţie de competenţele de care este nevoie pe piaţa muncii decat să producem absolvenţi care caută să se reorienteze, şi, pe langă şcolarizare, trebuie să li se plătească apoi ajutor de şomaj, a explicat unul dintre reprezentanţii Secretariatului Tehnic. Drept urmare, studiul se adresează populaţiei active, firmelor şi instituţiilor publice şi furnizorilor de formare profesională. Cercetarea va cuprinde colectarea de date statistice privind numărul absolvenţilor in ultimii doi ani, număr de studenţi pe domenii, oferta educaţională a universităţilor, numărul şi tipul furnizorilor autorizaţi, oferta educaţională in curs, absolvenţi pe tipuri de cursuri şi domenii in ultimii doi ani. Se vor realiza chestionare pentru şomeri, pentru firme, pentru angajaţi şi interviuri cu firme de resurse umane din cele şase judeţe.
Numărul şomerilor cu studii s-a triplat
Iniţiatorii studiului au explicat că printre premisele cercetării sunt absolvenţii de universitate, exemplificand că la nivel naţional numărul absolvenţilor care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie. Doar la nivelul Clujului, in anul 2009 au absolvit peste 30.000 de studenţi. Numărul şomerilor cu studii universitare s-a triplat in ultimul an, in regiunea nord-vest, din care face parte şi Sălajul. Astfel că, in 2009, numărul şomerilor absolvenţi de universitate a ajuns la 6443, faţă de 2888, in anul 2008. Iar aproximativ 50 la sută dintre absolvenţi nu lucrează in domeniile in care s-au specializat.
Slab pregătiţi
O altă premisă a cercetării este reprezentată de gradul scăzut de participare la formare profesională continuă. S-a constatat că se obţin calificări care nu sunt cerute pe piaţa muncii sau competenţele absolvenţilor sunt considerate insuficiente. Angajatorii spun că pretendenţii la un loc de muncă nu au nici pe departe cunoştinţele şi abilităţile necesare. Preferă să aleagă persoane cu experienţă in muncă, indiferent de studii. De asemenea, unii dintre angajatorii sălăjeni, in special cei din domeniul confecţiilor, au coborat ştacheta. Au ajuns să angajeze şi persoane necalificate in domeniu.
Calificări fără noimă
In Sălaj, in sprijinul persoanelor aflate in căutarea unui loc de muncă, anul acesta, in luna iunie, au fost demarate şapte cursuri de calificare şi recalificare destinate şomerilor pentru meseriile de agent de pază şi ordine, lucrător finisor in construcţii, lucrător in comerţ, bucătar şi operator calculator. Suma alocată acestor cursuri este de peste 53.000 de lei. Anul trecut, sub 50 la sută dintre absol-venţii unor cursuri similare s-au angajat. Din cei 353 de cursanţi in 2009 au absolvit un număr de 334 de persoane, din care au reuşit să-şi găsească loc de muncă doar 109.
Doar 15 la sută dintre absolvenţii sălăjeni de facultate găsesc de lucru
Pentru absolvenţii de facultate din judeţul Sălaj, şansele de angajare sunt minime. Oferta pieţei muncii in Sălaj se adresează, de mai bine de un an, persoanelor cu studii medii. Din absolvenţii anului 2009, mai bine de jumătate, 1192, au fost inscrişi in evidenţele AJOFM. Din promoţia anului 2009, s-au incadrat in munca peste 200 de persoane, care reprezintă aproximativ la 15 la sută din totalul absolvenţilor din Sălaj. La sfarşitul lunii octombrie figurau inscrişi in evidenţele AJOFM 639 de şomeri cu studii superioare. La bursa organizată in septembrie dedicată absolvenţilor au fost oferite doar 20 de posturi ce necesită studii superioare.
Harababură pe piaţa muncii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...