Haos in preţurile alimentelor. Cineva se joacă de-a specula pe piaţa noastră agroalimentară şi aşa vulnerabilă şi atipică. Trecand cu privirea peste o situaţie emisă de Institutul Naţional de Statistică referitoare la scumpirile in luna ianuarie, de la o poştă iţi sare in ochi cartoful. Statistica spune că ba nalul cartof s-a scumpit cu 6,02 la sută. Realitatea din pieţe, supermarket-uri şi fast-food-uri este insă alta.
Plăteşti pe un cartof cat pe un ou
In Piaţa agroalimentară din buricul Zalăului, in urmă cu o lună cartoful putea fi cumpărat cu 2 lei. Vineri, de cartoful autohton nu te puteai atinge fără 3-3,5 lei pe un kilogram. Ce-i drept, cartofii din Ungaria erau 2,5 lei, in plase de 5-7 kilograme, insă aspectul lor (innegriţi şi innoroiaţi) iţi tăia ^apetitul^ de a-i cumpăra. Mai la capătul pieţei caţiva crescători de găini vindeau oul cu 40 de bani bucata. Am făcut un calcul simplu: intr-un kilogram intră 7-8 cartofi de mărime medie, care costă, hai să zicem, 3 lei. Impărţind pe cei trei lei la 7-8 catofi reiese că un cartof costă in jur de 40 de bani. Concluzia: preţul unui cartof mijlociu este egal cu preţul unui ou. Cum de am ajuns in situaţia asta , noi cei atat de plini de potenţial de am putea hrăni vreo patru naţiuni de mărimea noastră la un loc? Răspunsuri ar fi cu duiumul.
Un necaz nu vine singur
Să revenim la cartoful nostru cel de toate zilele. Din statistica Direcţiei Agricole Sălaj, reiese că in primăvara anului trecut a fost planificată să se cultive cu cartofi o suprafaţă de 5956 de hectare. In realitate s-au cultivat sub 4000 de hectare. Directorul Direcţiei Agicole, ing. Ioan Bujiţă, explică „penuria” de cartofi prin timpul neprielnic din primăvară, cand datorită ploilor mulţi cartofi de sămanţă au putrezit sub brazdă, dar şi prin atacul bolilor şi al dăunătorilor, favorizat de umiditate. Şi cum un necaz nu vine singur, in unele zone ale judeţului a mai apărut şi putregaiul inelar al cartofului. Acesta este o bacterioză deosebit de periculoasă. Tocmai de aceea, maladia este monitorizată printr-o Directivă a Comisiei Europene. Una peste alta, producţia de cartofi din 2010 a fost jumătate faţă de anul anterior. Şi asta se simte acum pe piaţă.
Produsele sunt de zece ori mai scumpe decat materia primă
Dacă aruncăm o privire la produsele din cartof care se comercializează vom observa că acestea sunt mai scumpe de 10-15 ori faţă de materia primă, adică faţă de cartoful proaspăt care in toamnă putea fi cumpărat direct de la producător cu 1-1,2 lei pe kilogram. Ce-i drept, la tarabă ajungea pană la 1,5-1,8 lei; in supermarket, microambalat, la 2-2,2 lei. Dacă vorbim de chips-uri, vom observa că preţul se apropie de 20 de lei kilogramul.
Producătorul – acarul Păun
Precum cartoful nostru cel de toate zilele, painea, laptele, porcul, ouăle, merele. Toate s-au scumpit, şi nimeni dintre oficialii cu atribuţii decizionale nu pare să-şi bată capul cu asta. Unora le e foarte comod să arunce vina pe producători. Ceea ce e o tampenie, dacă ne gandim la faptul că aceştia nu au crescut preţurile de vreo doi ani tocmai pentru a putea vinde marfa, in timp ce costurile de producţie s-au dublat şi chiar triplat. Si apoi nimeni, sau aproape nimeni nu controlează preţurile, creşterile necontrolate, adaosurile ordinare şi importurile ilegale sunt bine camuflate. Aşa e la noi. La alţii criza trece, la noi răman bolovanii. Bolovanii aceia care atarnă greu de gatul agriculturii romaneşti.