Haos in institutiile deconcentrate

Demersurile premierului Emil Boc pentru mentinerea clientelei politice in fruntea institutiilor deconcentrate sunt blocate de decizia Curtii Constitutionale de a respinge legea menita sa modifice statutul functionarilor publici. Decizia Curtii prelungeste haosul din institutiile deconcentrate, asa cum este cazul si in Salaj, unde se prelungeste totodata si „somajul” potentialilor directori UDMR-isti.
Legitimitatea sefilor de institutii deconcentrate din Salaj si din intreaga tara este pusa sub semnul intrebarii de Curtea Constitutionala, care a „dat de pamant” cu modificarile propuse de Guvern la Legea Functionarilor Publici.
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins, ieri, mai multe articole din legea care incerca sa modifice statutul functionarilor publici pentru a permite clientelei politice a puterii sa ramana pe cele 3.000 de functii in institutiilor deconcentrate din intreaga tara.
O LEGE DOAR PENTRU EI
Astfel, Curtea a desfiintat punct cu punct traseul care garanta, sub acoperirea unei autoproclamate depolitizari, mentinerea in deconcentrate a majoritatii sefilor actuali, numiti politic. Rand pe rand au fost declarate neconstitutionale atat transformarea actualilor membrii de nadejde ai partidului in functionari publici cu functii, cat si noua modalitate de organizare a concursurilor care le garantau, in mare parte, posturile celor cu studii in domeniu.
Parlamentarii PDL, cu sprijinul UDMR, al independentilor si minori-tatilor, eliminasera dintre criteriile de promovare in functii o serie de baremuri, cum ar fi cele de vechime sau evaluari anterioare.
DE-A RASU’ PLANSU’ IN INSTITUTIILE SALAJENE
Legea respinsa ieri de Curte, la sesizarea PSD si PNL, a fost votata de parlament la inceputul lunii martie si, teoretic, isi propunea sa rezolve haosul din deconcentrate. Parlamentul are la dispozitie 45 de zile sa corecteze inadvertentele si ar cam trebui sa se grabeasca pentru ca in institutii domneste haosul. Un haos generalizat pe fondul actelor neconsti-tutionale emise cu incapatanare in ultimul an de guvernele conduse de profesorul de drept constitutional, Emil Boc.
Si la nivel judetului Salaj se intalnesc situatii hilare, cazul de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor fiind intens discutat. O situatie similara s-a inregistrat si la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura, la Casa Judeteana de Pensii, dar si la Romsilva (dar in acest caz nu vorbim de o institutie deconcentrata).
Si tot la nivelul judetului Salaj vorbim si de o situatie mai delicata a UDMR-ului, care, desi e la guvernare de mai bine de patru luni, nu a reusit inca sa-si numeasca oamenii in functii. Iar decizia de miercuri a Curtii Constitutionale prelungeste, practic, somajul potentialilor directori udemeristi.
LOVITURA IN CAMARILA PORTOCALIE
„Avem in acest moment o succesiune de acte normative declarate neconstitutionale care acopera perioada martie 2009-aprilie 2010. In tot acest vid, guvernul Boc a actionat impotriva legilor si a bunului simt: a schimbat profesionistii din administratie cu politrucii de partid, a ignorat decizii judecatoresti care repuneau in functii vechii functionari, a platit din bani publici dublarea posturilor cu oamenii PDL, a afectat eficienta administratiei publice, toate in defavoarea cetateanului. Din punct de vedere politic, decizia Curtii Constitutionale este o lovitura grea data camarilei portocalii, pentru ca ii scoate din institutii interesele mari si mici, in retele verticale si orizontale, pe care este construit PD-L”, ne-a declarat deputatul PNL de Zalau, Mirel Talos.
POLITIZARE SA FIE, DAR SA STIM SI NOI!
Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc considera verdictul dat de Curtea Constitutionala ca un semnal de alarma pentru parlamentari, care ar trebui sa se puna de acord cu niste reglementari mai precise in ce priveste nominalizarea sefilor de deconcentrate – „Problema trebuie discutata la modul cel mai serios, iar parlamentarii (atat opozitia, cat si parlamentul) trebuie sa emita un act normativ clar in ce priveste nivelul de politizare al fiecarei institutii. Institutiile in Romania devin aproape nefunctionale, din patru in patru ani, cand partidele care ajung la putere se grabesc sa emita ordonante sau legi pentru a-si pune in functii proprii oameni”.
SITUATIA-I NASOALA? BISTOS!
Suparati ca nu-si pot numi oamenii in functiile negociate cu atata rabdare dupa ce au intrat la guvernare, udemeristii deplang si situatia de ansamblu a institutiilor publice blocate intre tertipuri legislative. „Din punctul meu de vedere situatia aceasta de nesiguranta, de provizorat este extrem de nasoala. Nu-i vorba numai de directorii propusi de UDMR, dar nici actualii sefi nu au calitatea juridica pe care ar trebui s-o aiba. Speram ca Parlamentul va corecta intr-un timp cat mai scurt legea, conform indicatiilor Curtii Constitutionale, si vom reusi sa iesim din acest climat institutional instabil”, a spus liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes.
PEDELISTII SE PUN PE CORECTAT
Secretarul de stat, pedelistul salajean Andrei Barbu Todea, a tinut sa precizeze ca legea va fi reanalizata, guvernul urmand sa tina cont de obiectiile Curtii. Pana atunci, totu-i sub control din punct de vedere al legalitatii actelor emise de sefii de institutii in functie. Sau cel putin asa sustine Todea, care ne-a declarat ca „exista un termen de 45 de zile in care legea poate fi corectata si de abia apoi ar putea fi pusa la indoiala legitimitatea juridica a actualilor directori”.