Ne vine sa credem ca toti romanii au sarbatorit ieri Ziua Nationala. Am observat insa ca de o vreme incoace, si chiar ieri, nimeni n-a mai simtit acel fior de sarbatoare, de cea mai importanta sarbatoare pentru romani, ziua in care Romania a fost cu adevarat mare. Nu vreau sa plictisesc, dar la 1 Decembrie 1918, la Iulia cea Dalba, romanii din Ardeal si din toate colturile tarii au strigat puternic „Noi vrem sa ne unim cu tara”, infaptuind visul de sute de ani al romanilor. Totusi, oamenii au inceput sa trateze aceasta zi aproape ca pe una normala, o zi libera in care se rezolva problemele de pe acasa, uitand ca in aceasta zi trebuie sa aratam cu adevarat, mai ales aici in Ardeal, ca suntem romani. Cati dintre noi isi arboreaza drapelul national pe casa, asa cum fac de pilda americanii sau francezii? Cati dintre noi participa la manifestari legate de 1 Decembrie din tot sufletul? Probabil putini.
Ieri, pe platoul din fata Casei de cultura a sindicatelor din Zalau, pe numarate, au fost mai multi militari si oficiallitati decat spectatori. Soborul de preoti in tedeul lor au pomenit mai mult numele episcopului de Salaj, Petroniu, decat numele Romaniei Mari. In timp ce de la microfon se aduceau elogii celor ce s-au jertfit pentru unire, pe platou, un grup de tineri discutau si chioteau cu decibeli multi. Nici politicienii nu prea mai baga in seama 1 Decembrie. Nu fac exceptie nici cei din Salaj. Pentru ei a fost doar un prilej de a face o baie de multime (ce-i drept cam saracacioasa, dar a fost), dupa care se pierd in ceata din care au venit. In multe orase de mana a treia din tara 1 Decembrie trece aproape neobservata. Primarul sau alte oficialitati se strang intr-o piata sau intr-o sala, unde vin cativa oameni, se spun doua trei povesti despre unire, se recita cateva poezii patriotice, se canta cateva cantece, iar dupa aceea toata lumea pleaca acasa. Parca aceste manifestari s-ar face dupa principiul „hai s-o facem si pe asta”. De ce nu stim noi sa ne bucuram simplu, fara sa ne prefacem, fara sa ne fortam sa zambim si in aceasta zi sa iesim in strada, si sa fim mandri ca suntem romani? Oare de ce americanii, francezii, italienii sarbatoresc altfel? Oare de ce se pregatesc cu saptamani inainte si privesc ziua nationala ca pe un fel de Craciun?
Hai s-o facem si pe asta
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...