Guvernul vrea să pună capăt zilelor în care chelne-rii merg acasă cu un bacşiş frumos. Proiectul de lege pregătit de guvern arată că bacşişul lăsat de client va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, firma urmând să aleagă dacă bacşişul va fi contabilizat ca profit sau va fi distribuit salariaţilor. Cert e că, indiferent cum va fi gestionat, bacşişul va fi impozitat cu 16 la sută. Guvernul estimează că va încasa bani frumoşi din impozitatea bacşişului şi se aşteaptă la 154 de milioane de lei doar în acest an. Mulţi sunt nedumeriţi de pretenţiile guvernului. Ştim cu toţii că chelnerii sunt plătiţi cu mi-nimul pe economie, iar bacşişul îi ajută să ajungă la un venit care să-i ajute să trăiască cât de cât normal. Cei din breaslă sunt, bineînţeles, nemulţumiţi şi consideră absurdă impozitatea bacşişului, din moment ce clienţii care lasă ceva fac practic un gest care-l vizează strict pe cel care-l serveşte, pentru a mulţumi pentru atenţie şi ospitalitate. stop_coloana Un ospătar poate fi de o sută de ori mai bun decât altul, de ce-l descurajează guvernul luând caimacul de 16 la sută?
Pe de altă parte, prin fiscalizarea bacşişului ANAF nu va mai putea da amenzi sau să suspende activitatea în restaurante. Întrebarea pe care şi-o pun toţi este cine o să fiscalizeze cu adevărat bacşişul? Sau este o măsură aşa cum a fost anunţată şi impozitarea orelor date de profesori în particular? În orice economie există o marjă care nu poate fi controlată. Statul ar trebui să sprijine dezvoltarea unei economii eficiente, nu să se gândească la bacşiş.