Riscul de depopulare masiva a sistemului de justitie din cauza pensionarii timpuri permise de legea privind statutul magistratilor, declarata constitutionala si la un pas de a intra în vigoare, a determinat presiunii din partea Comisiei Europene asupra Guvernului Dancila. Pericolul este urias pentru sistemul de justitie. Sunt posibile plecari masive ale magistratilor cu experienta si, ca o consecinta, scaderea profesionalismului in bransa.
Legea de modificare a statutului magistratilor a fost declarata constitutionala de CCR, marti, 25 septembrie, si merge la presedinte pentru promulgare. Presedintele nu mai are nicio pârghie constitutionala sa blocheze sau sa întârzie legea. Seful statului si-a epuizat toate posibilitatile legale de a solicita reexaminarea la Parlament sau contestarea legii la CCR, ceea ce înseamna ca, în termen de 10 zile, trebuie sa o promulge.
Noile reglementari scad vechimea de pensionare a magistratilor de la 25 de ani la 20 de ani, ceea ce – potrivit GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei – va duce la o hemoragie în sistem. Aproape 2.000 din cei 8.000 de magistrati ai tarii ar putea pleca. Coroborat cu alte noi prevederi, ar putea fi o bomba cu ceas, o "adevarata epurare de tip Erdogan" mascata în sistemul de Justitie.
Conform noilor modificari, durata studiilor la Institutul Magistraturii nu va mai fi de doi ani, ci de patru. Astfel ca, în timp ce o generatie va iesi masiv la pensie, alti tineri magistrati vor întârzia sa intre în profesie. În plus, legea permite intrarea în sistemul de magistratura fara concurs la Institutul Magistraturii, ci la CSM, a altor categorii cum ar fi avocatii, notarii sau executorii, daca au 5 ani vechime. Trebuie precizat ca PSD detine deja majoritatea în Sectia de judecatori si, uneori, si în plenul CSM.

rn

Pensie mai mare sau egala cu salariul;
incurajarea plecarilor din sistem

rn

În plus, pe legea noua, pensia speciala se calculeaza la 80 la suta din salariul brut, plus sporurile din ultima luna de activitate. Pe legea în vigoare, e 80 la suta din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionarii, fara sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revolutiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.
Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei si un salariu brut de peste 20.000 de lei, ar putea avea o pensie de 18.000 de lei, fara sa mai punem la socoteala si eventualele sporuri din ultima luna, potrivit G4media.ro. Iar din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumatate, în jur de 130, au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumatate dintre procurorii DIICOT ar putea iesi la pensie peste 10 zile.
De asemenea, un judecator a explicat pentru G4media.ro ca, în acest moment, are un salariu net de 13.000 de lei si ca ar putea avea o pensie de 18.000 de lei.

rn

Instanta Suprema si marile Parchete,
cele mai afectate de valul de pensionari

rn

În aceste institutii, magistratii ajung dupa ani de experienta în profesie. Potrivit unui articol Hotnews.ro de la începutul anului, cam 750 de procurori dintre cei 2.600 ar putea parasi sistemul ca urmare a modificarilor legislative.

rn

27 la suta din totalul procurorilor
salajeni se pot pensiona peste 10 zile

rn

In Salaj sunt 22 de procurori, 19 la parchetele locale si judetean si doi procurori DIICOT. Dintre toti cei 22 de procurori salajeni, sase procurori au peste 20 de ani experienta in magistratura si s-ar putea pensiona peste 10 zile. Printre cei sase procurori se afla si unul de la DIICOT Salaj. Procurorul cu cea mai mare experienta este Stana Pompilia – prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Salaj, cu o experienta de peste 26 de ani in magistratura.

rn

Procurorii pur si simplu
nu-si mai pot face treaba

rn

Procurorul sef Crin Bologa ne-a declarat ieri care sunt motivele principale care i-ar putea determina pe magistrati sa paraseasca sistemul.
"La rectificarea bugetara, Parchetul de pe langa Tribunalului Salaj a pierdut bani, ceea ce duce la ingreunarea activitatii curente si de investigatii.
Dupa discutiile avute cu colegii, ceea ce va determina lumea sa plece va fi tocmai modificarea Codului Penal, Codului de Procedura Penala si a legilor justitiei, care nu mai permit procurorului sa-si respecte juramantul depus la intrarea in functie si sa apere interesele si drepturile cetatenilor. Una dintre modificarile aduse legilor justitiei este si faptul ca nu mai este prevazuta independenta procurorului. S-a anuntat ca inspectorii AntiFrauda detasati la parchete li se va inceta detasarea. Acest lucru va insemna un blocaj in instrumentarea dosarelor de evaziune fiscala si spalare de bani. Precizam ca banii recuperati din aceste dosare sunt venit la bugetul de stat. De exemplu, in primele sase luni din 2018 Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a solutionat dosare de evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 27 miloane de lei (aproximativ 6 milioane euro)", spune procurorul sef Crin Bologa

rn

Fosti acuzati din institutii salajene
scapa brusc de urmarirea penala

rn

Procurorii salajeni au clasat anul acesta doua dosare care aveau ca obiect savarsirea infractiunii de conflict de interese, asta dupa ce parlamentarii au modificat codul penal si au dezincriminat confilctul de interese.
Un caz a fost la Primaria Agriji, unde primarul a dat toate contractele unei angajate din primarie, ceea ce era inainte o infractiune. Dupa modificarea legii, procurorii au clasat dosarul.
Un alt caz a fost cand un inspector DSP Salaj care mergea in inspectie si intocmea contracte cu cei pe care trebuia sa-i verifice pentru a-si vinde anumite produse. La fel cazul a fost clasat de procurori pe acelasi motiv, ca legea a fost modificata.
Cazuri in care s-au clasat dosare au avut ca obiect si infractiunea de abuz in serviciu, la fel o infractiune care a fost dezincriminata.