Inca din primele zile ale pandemiei, Guvernul a gandit in perspectiva un plan de recuperare economica. Planul, extrem de complex, si-a propus ca in toata aceasta perioada firmele si angajatii romani sa fie ajutati sa treaca peste starea de urgenta si peste starea de alerta, dar si-a propus ceva si mai important, respectiv pregatirea relansarii economice cand masurile de protectie sanitara vor lua sfarsit.
rn
Un program care s-a dovedit deja de succes este IMM Invest. El a fost gandit sa ajute economia romaneasca, antreprenorii romani si angajatii din Romania. In ultimele zile, pentru a face proiectul si mai atractiv, s-au luat mai multe masuri de simplificare care sa ajute firmele romanesti care doresc finantare pentru a depasi efectele crizei economice. IMM Invest s-a dovedit un proiect de succes: pana acum, aproape 60.000 de companii au aplicat pentru un credit garantat de stat prin acest mecanism si au fost aprobate deja aproape 2.000 de credite. Valoarea garantiilor oferite este de peste un miliard de lei, din totalul de 15 miliarde si ne gandim la majorarea plafonului la 20 miliarde.
rn
Planul de relansare economica va fi lansat in zilele urmatoare. Guvernul liberal construieste un Fond de Investitii dupa model polonez, in valoare de 300 de milioane de euro. Administratia liberala este orientata catre investitii, in special catre investitii in infrastructura, in sanatate si in sistemul de educatie. De aceea, Guvernul doreste sa lanseze proiecte de investitii vaste, care sa beneficieze de cele mai mari finantari din ultimii 30 de ani. O parte din aceste investitii vor fi facute prin intermediul Fondului National de Investitii. La acest fond vor putea achizitiona titluri inclusiv companiile private, iar totul se va face transparent, caci titlurile se vor vinde pe bursa. Ne gandim inca sa vedem care vor fi exact domeniile de activitate, insa este evident ca cel mai mare potential de dezvoltare il avem in domenii precum IT, Energie, Agricultura.
rn
O dovada clara ca Fondul de Investitii este o prioritate pentru Guvern, premierul Ludovic Orban a avut recent o discutie, prin videoconferinta, cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki. In cadrul discutiilor, partea polona a prezentat modelul Fondului Polonez de Dezvoltare, care s-a dovedit un succes. Pasul urmator este ca discutiile sa aiba loc la nivel de experti din cele doua tari.
rn
Masurile luate de Guvern au fost luate in urma unui dialog continuu cu mediul de afaceri, cu experti romani si internationali, cu institutiile financiare internationale si cu Uniunea Europeana. Toate aceste masuri sunt sustenabile, pot fi sustinute financiar si au un efect pozitiv pentru romani.
rn
PNL SALAJ