Din cele 250 de mii de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru cursurile online, Executivul va putea cumpăra cel mult 80 de mii, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, autorităţile nu pot finaliza în timp util licitaţia derulată prin Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate.

Ludovc Orban spune că, pentru a rezolva problema, vor fi alocați 175 de milioane de euro din fonduri europene pentru cheltuielile necesare deschiderii şcolilor.

“Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a afirmat Ludovic Orban la un post național de televiziune.

În Sălaj, nu avem o evidență clară a elevilor care nu pot face școală online

În județul Sălaj, sunt aproximativ 30 de mii de copii în învățământulpreşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

Legat de o situație clară a numărului de elevi din Sălaj care nu au în acest moment telefoane, tablete, laptopuri sau acces la internet, conducerea învățământului sălăjean afirma, la începutul lunii august, că acest aspect va fi cunoscut abia după întoarcerea elevilor la cursuri.

„O evidență clară vom avea în 14 septembrie, după întoarcerea la școală, când fiecare elev va fi întrebat dacă are sau nu posibilitatea de a face școală de acasă. Abia atunci vom ști, cu exactitate, situația reală”, a declarat Vasile Bulgarean.

Mai marii învățământului din județ spun că au trimis la Ministerul Educației o statistică, menționând că în luna aprilie erau aproximattiv 600 de copii în această situație.

În luna mai însă, Consiliul Județean al Elevilor Sălaj susținea că sunt peste 3.700 de copii care nu pot participa la cursurile online, făcând, totodată, un apel la cei care au un calcutalor, un laptop sau o tabletă în plus să le doneze.

La Zalău, municipalitatea poate oferi doar 20 la sută din banii ceruți de unitățile de învățământ

Școlile, liceele și grădinițele din Zalău au cerut de la primărie 968.090 lei pentru efectuarea unor lucrări atât de reparații capitale, cât și de reparații curente, precum și pentru asigurarea unor dotări în vederea începerii în bune condiții a noului an școlar. Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” a solicitat 6.700 lei, Școala „Corneliu Coposu” a cerut 32.100 lei, Școala „Iuliu Maniu” are nevoie de 22.500 lei, Liceul „Mihai Viteazul” a solicitat 6.000 lei, toate pentru cablare la rețea de internet, Școala „Mihai Eminescu” a cerut 30.000 lei pentru a recondiționa scara secundară de acces, Liceul „Voievodul Gelu” a solicitat 18.750 lei pentru reparații la rețeaua de apă și canalizare în corpul A, Grădinița nr. 5 a cerut 12.870 lei pentru consolidarea și repararea tavanului din hol, Grădinița „Ion Creangă” a solicitat 38.300 lei pentru înlocuire rețea interioară alimentare hidranți.

Din suma solicitată, administrația a anunțat că poate oferi 167.220 lei, explicând că resursele bugetului local sunt limitate.

Pentru diferența rămasă se vor cere bani de la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și de la Ministerul Educației Naționale, au precizat reprezentanții Primăriei Zalău.