Guvernul mai mult Dragnea decat Grindeanu ramane mai mult contestat decat agreat

guvernul-mai-mult-dragnea-decat-grindeanu-ramane-mai-mult-contestat-decat-agreat0_54251

 

Cabinetul Grindeanu a fost investit in 4 ianuarie, data la care si-a intrat oficial in atributii. Asteptarea fireasca era ca din acel moment Guvernul sa transpuna promisiunile din campania electorala in programul de guvernare si sa le puna apoi in practica. 

S-a vazut insa repede ca interesul primar a fost cel propriu, interesul personal depasind cu mult grija pentru cei care au votat PSD cu gandul la traiul bun care va sa vina. Asa se face ca, mare parte a existentei sale, Cabinetul Grindeanu, sau Dragnea – Grindeanu, a stat mai mult in umbra protestelor de strada. Guvernul PSD este la guvernare de cinci saptamani. Sa spunem ca prima saptamana nu se pune, a fost de acomodare. Raman patru, din care doua au fost marcate de proteste. Practic, aproape jumatate din timpul de la investitura acest Guvern a fost contestat seara de seara de sute de mii de oameni in strada de peste doua saptamani. Iar asta spune mult despre gradul de multumire a populatiei. Votanti sau nu ai PSD, asteptari au avut toti, pentru ca si promisiunile i-au vizat pe toti.
Cabinetul mai mult Dragnea decat Grindeanu si-a urmarit interesul prin ordonante de urgenta care au starnit nemultumirea generala. Imediat dupa investire, la ceas de seara si in mare taina, au insultat, practic, o natie, prin vestita Ordonanta 13 care dezincrimina abuzul in serviciu si permitea coruptiei sa Isi intinda si mai tare tentaculele. La presiunea strazii, dupa o saptamana de proteste, guvernul a decis sa o abroge, tot prin ordonanta de urgenta. A fost o moda a acestui Guvern sa uite ca exista si un Parlament, cu rol tocmai de legiferare. Doar ca abrogarea a venit tarziu, la fel ca sacrificarea ministrului Justitiei, Florin Iordache, poreclit „Alta intrebare”, dupa ce, intr-o conferinta de presa pe tema ordonantei 13 a considerat firesc sa repezeasca jurnalistii prea curiosi din fire.
Doar ca pentru cei din strada nu a mai fost de ajuns. Au ramas tot acolo, cerand mai mult. Sa plece toti, pentru ca au incercat sa ne fure.
Cat despre Florin Iordache, fostul ministru cu mandat de o luna la carma Justitiei, nu o va duce rau nici de acum inainte. S-a intors in postul de deputat, de unde va incasa bani frumosi luna de luna, plus o pensie speciala cand va ajunge la varsta potrivita.

PSD si-a taiat craca de sub picioare, iar opozitia a devenit brusc simpatica

La felul in care a procedat, PSD a reusit in doar o luna de guvernare sa isi nemultumeasca pana si propriul electorat, desi au crescut salariile si pensiile. Au picat in sondaje, lucru recunoscut chiar de ei. Doua-trei procente, spune Liviu Dragnea, sau vreo 20 de procente spune Mihai Chirica, primarul PSD al Iasiului. Diferenta a explicat-o Chirica: e firesc sa nu se vada la fel lucrurile la Iasi si la Teleorman, ca Iasiul e oras universitar.
Partenerul ALDE al guvernarii PSD s-a ales, de asemenea, cu imaginea patata, consecinta faptului ca au vrut si ei sa fie la masa bogatilor.
“n opozitie, e bucurie mare. Partidele de aici nici nu au mai avut de facut mare lucru, pentru ca au devenit automat mai agreate. Nu au ratat, evident, mingea ridicata la fileu si au dat in PSD folosind chiar materialul clientului. Au criticat din toti rarunchii in spatiul public Ordonanta 13, chiar daca aceasta i-ar fi spalat si pe unii de-ai lor.
Conjunctural, PNL si USR au dezvoltat o frumoasa prietenie, care poate fi asemanata insa unei uniuni consensuale din interes. Se sustin reciproc, se vorbesc de bine, depun motiune de cenzura impreuna. I-a unit PSD-ul mai mult decat ar fi facut-o vreodata doctrina.
Cat despre PMP, acest partid se manifesta confuz. Trage ba intr-o parte, ba in alta. Au criticat si cei din PMP Ordonanta 13, dar au cerut si sanctionarea colegilor de la USR cu taierea diurnei pentru ca au protestat in plen.
Cat despre UDMR, maghiarii se vor neutri, dar nu le iese. Conjunctura, spun ei, nu prea le lasa loc de intors. La motiune, de exemplu, au declarat ca parca ar fi votat-o, ca au fost de la inceput impotriva Ordonantei 13, dar ca protocolul cu cei de la guvernare nu prea le permite. E ca o proaspata sotie care si-ar insela barbatul, dar constiinta nu o lasa, asa ca o face doar cu gandul.