Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru legea pensiilor, a anuntat premierul Emil Boc. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern si va fi transmis Parlamentului, in vederea angajarii raspunderii. Seful Guvernului a prezentat totodata prevederile legii de pensii, care confirma integral informatiile transmise anterior de MEDIAFAX.
Astfel, varsta de pensionare si stagiile complete de cotizare pentru femei vor creste cu trei luni pe an, incepand cu 2015, pentru a egala varsta de pensionare a barbatilor la 65 de ani, pana in 2030, ceea ce va reduce insa numarul locurilor de munca. In prezent, varsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru barbati si de 58,9 ani in cazul femeilor.
Aceeasi masura de reevaluare a varstelor standard de pensionare si a stagiilor complete de cotizare va fi luata atat pentru sistemele militarizate (armata, politia, Serviciul Roman de Informatie, Serviciul de Informatii Externe), prin majorarea graduala a varstei standard de pensionare, pana in 2025, de la 55 ani la 60 ani atat pentru barbati, cat si pentru femei, dupa modelul Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, si cresterea stagiului complet de cotizare la 30 ani, din care efectiv ca militar 20 ani, cat si pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist. In domeniul aeronautic, se are in vedere pensionarea acestei categorii de personal, incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, conform incadrarii in conditii speciale de munca, cu reducere de maximum 10 ani fata de varsta standard de pensionare in conditii normale de munca.
Se va realiza si uniformizarea varstelor standard de pensionare si ale stagiilor complete de cotizare pentru judecatori, procurori si personalul auxiliar din instante judecatoresti si al parchetelor, dar si pentru parlamentari, functionari publici parlamentari, functionari ai Curtii de Conturi si membrii personalului diplomatic si consular cu varstele standard de pensionare aplicabile asiguratilor actuali ai sistemului public de pensii.
In prezent, varsta de pensionare a magistratilor este de 68 ani, in timp ce varsta medie de pensionare in sistemul public este de 63,5 ani in cazul barbatilor si 57,5 ani in cazul femeilor.
Toate pensiile speciale vor fi integrate in sistemul public de pensii si recalculate in functie de contributie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora in termen de maximum sase luni, angajatorul urmand sa suporte o contributie de asigurari sociale de 20,8%, iar angajatul de 10,5%.
Va fi extinsa categoria contribuabililor la sistemul de pensii prin includerea persoanelor care obtin venituri din profesii liberale, manageriat si asociatii familiale. Va fi descurajata pensionarea anticipata partiala, iar in perioada cuprinsa intre pensionarea anticipata partiala si data implinirii varstei standard de pensionare nu va fi admis cumulul pensiei anticipate cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
Punctul de pensie va fi indexat anual in functie de inflatia prognozata, in locul salariului mediu brut. Prin noul sistem, valoarea punctului de pensie va fi determinata prin aplicarea asupra valorii actuale a unui procent de crestere egal cu inflatia prognozata pentru anul urmator.