Ori de câte ori sunt întrebati din ce fonduri vor creste pensiile si salariile bugetarilor, mai marii PSD si ALDE spun ca sunt bani si invoca deja mult prea uzatul refren „românii au votat pentru cresterea economiei, pentru mai multi bani în buzunarele lor”, comenteaza cei de la Digi24, in contextul in care, de partea cealalta, analistii fac analize peste analize si lanseaza avertismente, mai ales ca încasarile la buget se încapatâneaza sa ramâna mai mici decât prognoza pe hârtie, dupa cum admite chiar seful ANAF. Iar în tot acest timp, Guvernul se împrumuta. A reusit ca pâna acum, adica în doar trei luni si jumatate, sa se îndatoreze cu 4,697 miliarde euro, ceea ce reprezinta cam 40 la suta din împrumutul semnat cu FMI la începutul crizei economice, de guvernul consude de Emil Boc. 

Dig24 pune cap la cap informatiile comunicate oficial, din care rezulta ca Ministerul Finantelor Publice s-a împrumutat cu 2,835 miliarde lei în ianuarie 2017, cu 3,533 miliarde lei în februarie 2017, cu 3,061 miliarde lei plus 240 milioane euro în martie 2017, cu 2,750 miliarde lei plus 1.75 miliarde euro în prima jumatate a lunii aprilie.
Majoritatea împrumuturilor sunt pe termen mediu si lung, recordul fiind detinut de o emisiune pe piata internationala din 10 aprilie, când ministerul condus de Viorel Stefan a atras 750 milioane de euro cu scadenta în 2035.
Guvernul Grindeanu a împrumutat, asadar, în total, în primele trei luni si jumatate de mandat, 12,181 miliarde de lei si 1,990 miliarde de euro. Adica, echivalentul a aproximativ 4,697 miliarde euro. “n 2009, pe când începea sa-si arate coltii criza economica, România a împrumutat de la Fondul Monetar International circa 12,9 miliarde de euro, din care a tras efectiv, pe parcursul a sapte transe (2009 – 2011), aproximativ 11,9 miliarde de euro.

Si Guvernul Ponta a lasat
in urma o gaura frumusica

Si Guvernul Ciolos a împrumutat în 2016 undeva aproape de 50 miliarde de lei de pe piata interna si 3,25 miliarde de euro de pe piata externe, mai spune Digi24, dar atrage atentia ca echipa condusa de Dacian Ciolos, din care facea parte, ca vicepremier, fostul lider social-democrat Vasile Dâncu, a trebuit sa puna în practica masuri adoptate de Guvernul Ponta. Inclusiv cele cuprinse în noul Cod Fiscal, începând cu reducerea cotei standard de TVA de la 24 la suta la 20 la suta. “n plus, în 2016 au ajuns la scadenta datorii contractate în anii anteriori. O estimare în acest sens arata ca, anul trecut, statul trebuia sa plateasca circa 38 miliarde de lei pentru titlurile emise pe piata interna si aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru obligatiunile emise pe piata externa. De altfel, despre datoria publica în crestere s-a tot vorbit, ba chiar a existat si un raport al Curtii de Conturi care arata ca, în intervalul 2013 – 2015, adica guvernarea Ponta, datoria publica pe locuitor a crescut cu 21 la suta, ajungând la circa 16.200 lei (echivalentul a 3.650 euro), remarca Digi24.

Imprumutam sa cheltuim, fara sa ne si dezvoltam

O prima concluzie este ca statul român se îndatoreaza tot mai mult, desi guvernantii se lauda cu cresterea economica constanta, iar cheltuielile cu investitiile sunt tot mai mici (de exemplu, calculele facute de analisti la începutul anului 2017 relevau faptul ca, anul acesta, de la bugetul de stat va fi alocata cea mai mica suma pentru investitii de la aderarea României la UE încoace, Guvernul bazându-se ca vor fi atrase 22 miliarde de lei din fonduri nerambursabile). Rezulta ca imprumuturile sunt facute sa acopere promisiunile din campanie si pentru a tine cât de cât în frâu deficitul bugetar. Iar hora se va încinge si mai tare în cazul în care liderii PSD si ALDE vor merge pâna la capat cu legea salarizarii unitare în forma prezentata de Liviu Dragnea. Potrivit unor calcule preliminare ale Consiliului Fiscal, impactul bugetar al acestei legi ar fi mult subestimat. “n 2018, el s-ar traduce prin aproximativ 25 miliarde de lei, adica 2 la suta din PIB, iar în 2022 cheltuielile cu salariile ar ajunge sa însemne jumatate din veniturile colectate la buget, dupa cum explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, preluat de Digi24.
Deocamdata, social-democratii spun ca legea salarizarii se va aplica de la 1 iulie si ca sunt bani pentru toate majorarile salariale promise bugetarilor, în unele cazuri chiar si cu 150 la suta. Analiza facuta de Digi24 citeaza insa si o alta analiza, pe care o prezinta ca sugestie de lectura pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, intitulata „Mai stiti si altceva decât sa îndatorati la nesfârsit România, domnilor cei mai performanti guvernanti?!”, semnata de Andrei Gerea, fost ministru în Guvernul Ponta, actualmente vicepresedinte al ALDE, care scria Gerea în 2011: „Investitiile s-au diminuat din ce în ce mai mult, rata investitiilor scade dramatic an de an, de la 32% în 2008, la 26,6% în 2009 si la doar 22% în 2010, iar datoria publica ia o amploare uriasa, costurile acesteia fiind tot mai devastatoare: cheltuielile cu dobânzile în 2008 – 3.9 miliarde lei; în 2009 – 6 miliarde lei; în 2010 – 7.3 miliarde lei; în 2011 – la noua luni 6.5 miliarde lei, preliminat pe întregul an 8.6 miliarde lei; în 2012 (estimat) – 11.4 miliarde lei. Cum poate vorbi guvernul Boc despre obtinerea în 2012 a unui deficit sub 3%, daca nu se bazeaza pe nicio masura reala de relansare a economiei, ci tot pe împrumuturi uriase (…)?!”