Romania risca sa intre in blocaj, fiind puse in pericol atat plata pensiilor, salariilor, alocatiilor, cat si asigurarea fondurilor pentru medicamentele compensate, tratamentul pacientilor cronici si bolnavilor de HIV/SIDA. Nici Ministerul de Interne nu mai ar nai avea bani suficienti sa asigure protectia si siguranta cetateanului. Sunt in pericol si fondurile pentru drumuri, scoli, investitii, cofinantarea pentru atragerea banilor eurpeni sau sprijinirea mediului de afaceri. Toate acestea le-au spus cu subiect si predicat ministrul de Finante Eugen Teodorovici si ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu. Teodorovici: "Legea Salarizarii a produs efecte, de aceea e nevoie de o rectificare care vizeaza si salariile". Vasilescu: "Nu putem face rectificare pe bucati, noi suntem seriosi si nu ne batem joc. Trebuie facut tot, pentru ca banii luati de la Servicii se duc la pensii". Scenariul apocaliptic este descris intr-un comunicat de presa al Guvernului Dancila, care ii reproseaza presedintelui Iohannis un eventual blocaj prin faptul ca a pus abia pe 4 septembrie sedinta CSAT in care sa se discute avizele necesare rectificarii bugetare. Despre rectificarea bugetara, Guvernul discuta de aproape doua luni. Primul care a pomenit despre o rectificare a fost vicepremierul Paul Stanescu, care a prezentat-o ca pe o necesitate pentru a avea toata lumea bani macar pentru salarii, dupa care a iesit ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a linistit pe toata lumea spunand ca nici vorba, sunt bani de pensii si salarii si rectificarea va fi facuta la finele lunii iulie. Dupa care s-a tot amanat din motive de cearta a ministrilor pe bugete, vacanta de Sf. Maria si concediul premierului Dancila. Acum, rectificarea bugetara a devenit o urgenta si neadoptarea ei cat mai repede ar avea consecinte dramatice, asa cum reiese din comunicatul Guvernului.
rn
Premierul Dancila ne plimba de la extaz
economic la agonie in nici o luna de zile
rn
Premierul Viorica Dancila a prezentat in 2 august, personal, datele rectificarii bugetare. Ea a spus atunci ca la buget au intrat in plus in primele 7 luni 6 miliarde de lei fata de ce se astepta si ca face aceasta rectificare in principal ca sa imparta aceasta suma.
Acum, insa, Guvernul manifesta o maxima ingrijorare. “ntr-o insiruire extrem de lunga, Guvernul spune ca fara aprobarea rectificarii este pusa in pericol plata pensiilor, alocatiilor pentru copii, indemnizatiilor de crestere a copilului, stimulentelor de reinsertie pentru mame, dar si a tuturor salariilor, fiind mentionate specific cele din sistemul public de sanatate, dar si orele suplimentare ale angajatilor MAI care asigura ordinea si linistea publica. Dancila mai spune ca ar putea sa fie in pericol si medicamentele compensate, tratamentul pacientilor cronici si bolnavilor de HIV/SIDA si al pacientilor care au nevoie de tratament in strainatate. Mai mult, nici pentru drumuri, scoli, investitii, cofinantarea pe investitiile de fonduri europene sau programele de sprijinire a mediului de afaceri nu sunt bani fara rectificare.
Guvernul nu explica insa si de ce s-a ajuns ca functionarea acestei tari sa depinda de rectificarea bugetara, in conditiile in care toate aceste lucruri, de la majorarile de pensii si salarii, pana la cheltuielile de personal si de functionare a institutiilor si programelor am fost asigurati de atatea ori ca sunt deja prinse in buget. “n plus, la momentul in care s-a anuntat rectificarea bugetara pozitiva, cu un plus de 6 miliarde de lei, s-au facut publice si principiile acesteia: se pune accent pe investitii, stimularea mediului de afaceri si o mai buna utilizare a fondurilor necheltuite de o mana de institutii – Serviciu Roman de Informatii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Apelor si Padurilor, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Ministerul Cercetarii si Inovarii, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului si Sportului, Administratia Prezidentiala. Institutii la care bugetele se reduc cu peste 10 milioane de lei de la fiecare.
rn
Analistul economic salajean dr. ec. Alexandru Tamba
prinde guvernul Dancila cu minciuna si cu populismul
rn
Cunoscutul analist economic din Salaj Alexandru Tamba face o radiografie a demersurilor guvernului si puncteaza marile slabiciuni ale actualei administratii, periculoase de altfel pentru starea economica a tarii.
"Guvernul a decis sa faca o rectificare bugetara deoarece – spune el – au crescut veniturile prognozate cu aproape 6 miliarde lei. Este foarte bine ca au crescut veniturile, dar atunci de ce trebuie sa taie de la alte ministere, de la presedintie etc.? Poate ca veniturile nu au crescut chiar cu aceasta suma sau poate ca nici aceasta suma nu ajunge pentru plata salariilor din sectorul de stat si a pensiilor? De altfel, se pare ca unii ministri recunosc faptul ca banii din reducerea bugetelor la unele ministere si presedintie vor merge la activitati de protectie sociala. Prim-ministrul Romaniei asigura la inceputul lunii august ca banii pentru pensii si salarii sunt cuprinsii in bugetul anului 2018, dar vineri, 24 august, in comunicatul dat publicitatii de Guvernul Romaniei, se arata ca CSAT-ul se va intalni de abia pe 4 septembrie pentru a discuta despre avizele necesare rectificarii, iar acest lucru pune in pericol plata pensiilor, salariilor, alocatiile etc. Ce inseamna asta? Ca aceste cheltuieli NU au fost prinse in bugetul pe 2018? Pai atunci ce facem cu afirmatiile de la inceputul lunii august? Concluzia este ca oricat de necesare sunt cresterile de pensii (ma refer la cele contributive, la cele normale, ca sa fim mai clari) sau a salariilor mici, pentru a fi reale, ele trebuie sa fie si sustenabile, ceea ce din pacate nu sunt. Si acest lucru nu se va vedea imediat, dar pe termen mediu, inevitabil ne vom lovi cu capul de pragul de sus", este de parere dr. ec. Alexandru Tamba.
rn
Liderul PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, subliniaza incompetenta si minciunile guvernarii Dancila – Dragnea
rn
"Declaratiile doamnei Veorica, prin care încearca sa blameze actiunea presedintelui Klaus Iohannis ca fiind cea care blocheaza plata salariilor si a pensiilor, este o mare minciuna, o diversiune marca Liviu Dragnea. Prin aceasta încercare de divagare de la realitatile bugetare, ni se arata ceea ce noi ca partid spuneam înca de la aprobarea bugetului; si anume ca aceasta constructie este una deficitara. Guvernul Dragnea a esuat la capitolul venituri bugetare, iar acum nu are cum sa-si acopere promisiunile electorale. Cei care au de suferit din cauza acestui haos guvernamental sunt cetatenii acestei tari, intoxicati zilnic cu minciunile unei echipe guvernamentale incompetente. Ne aducem cu totii aminte cum Guvernul PSD-ALDE, în frunte cu Daddy Dragnea, "zbiera din toti plamânii" ca exista bani la buget si ca nu exista riscul unei incapacitati de plata, însa noi, ca liberali, am atras atentia asupra faptului ca promisiunile lor sunt nesustenabile. Iata ca previziunile noastre din pacate s-au adeverit, iar jocul PSD-ului este unul perfid, care afecteaza bunastarea românilor platitori de taxe si impozite. Responsabilitatea este exclusiv a Guvernului Dragnea, iar cautarea vinovatilor în rândul opozitiei si în persoana presedintelui Klaus Iohannis este doar o simpla diversiune", sustine liderul PNL Salaj, deputatul Lucian Bode.
rn
17 primarii din judetul Salaj nu au
bani de salarii si pentru dezvoltare
rn
Aproape 30 la suta din primariile comunale salajene – mai exact 17 din totalul de 56 – au ramas s-au vor ramane in curand fara bani pentru salarii sau pentru a plati utilitati, adica nu vor mai avea posibilitatea de a functiona; ce sa mai vorbim de resurse pentru dezvoltare, adica pentru implementarea de proiecte in folosul locuitorilor. Bugetele locale sunt de departe insuficiente, iar guvernul nu le da nici un sfant.
Carastelec, Sarmasag si Poiana Blenchi sunt deja fara bani de functionare. Alte 10 primarii salajene au facut deja transferuri de bani din trimestrul 4 in trimestrul 3, pentru ca nu le-au ajuns banii sa plateasca salariile in administratie. Aceste 10 primarii vor ramane fara bani in septembrie. Banii pentru perioada octombrie – decembrie au fost deja "papati". Avem, in total, 17 primarii din Salaj care nu au primit nici un ban de la bugetul de stat pe considerentul ca au avut proiecte europene. Le va fi greu spre imposibil sa o scoata la capa anul acesta.