Romania a inceput anul fara buget adoptat si cu noi taxe care sa ia mai multi bani din mediul privat pentru a face fata cheltuielilor angajate de guvernarea PSD – ALDE
rn
Guvernul a început anul 2019 fara sa aiba un buget aprobat, desi avea obligatia legala de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale pâna la data de 15 noiembrie 2018.
Dar, chiar si in lipsa unui plan de venituri si cheltuieli, guvernul condus de Viorica Dancila a impus la final de 2018 noi taxe companiilor din cele mai profitabile domenii ale economiei. Stie el de ce. Va fi gaura in banul public si deficitul bugetar la sfarsit de an nu trebuie sa fie mai mare de 3 la suta din PIB.
Ministerul Finantelor, Eugen Teodorovici, care acum vrea demiterea sefului ANAF pentru ca are incasari mici, nu a reusit sa finalizeze la timp bugetul pe anul 2019. Abia la jumatatea lunii decembrie, Teodorovici anunta ca a centralizat propunerile tuturor ministerelor. Dar inca nu exista buget.
"PSD nu e pregatit sa guverneze în 2019 si va dati seama ca daca acum nu au bugetul în Parlament, asta înseamna ca proiectele pentru 2019 vor suferi toate, în special investitiile. Va fi un an pierdut pentru investitii”, avertizeaza senatorul PNL Florin Cîtu.
Iar economistii atrag atentia ca o parte însemnata din cheltuielile statului va merge pentru acoperirea masurilor sociale.
„Recent s-au adoptat în România doua legi cu impact foarte mare asupra cheltuielilor publice: legea salarizarii si legea pensiilor. Aceste legi aduc niste cheltuieli absolut exorbitante. Ma întrebati de cheltuieli pentru investitii. Ce resurse pentru investitii? Este absolut exclus ca asa ceva sa se întâmple”, este citat de hotnews.ro Bogdan Glavan, profesor de economie.
rn
Mediul de afaceri este jupuit de guvern,
care risca o criza si pariaza pe o crestere
economica salvatoare
rn
Guvernantii promit ca deficitul bugetar va fi pastrat sub pragul de 3 la suta din Produsul Intern Brut, chiar daca în 2019 si factura sociala va fi mai mare.
Dar pentru a-si atinge obiectivul, Guvernul a adoptat pe final de an o ordonanta de urgenta care prevede taxe mai mari pentru companiile din energie, telecomunicatii si banci. Conceputa cu scopul declarat de a proteja populatia si firmele de scumpiri, ordonanta ar putea aduce si încasari mai mari statului.
si de aceasta data opozitia reactioneaza si acuza ca masura va împinge tara în criza.
„OUG-ul lacomiei anuntat de coalitia toxica PSD-ALDE arunca România în criza. Dupa ce justitia a fost distrusa, vedem ca, în momentul de fata, România îsi provoaca singura o criza de care orice tara civilizata cu un minim nivel de compententa încearca sa scape. PSD-ALDE au înteles ca nu mai au bani si sunt disperati. Dupa ce doi ani au jumulit mediul de afaceri, se merge si mai departe, ceea ce revolta mediul de afaceri si am vazut reactia pe bursa”, a declarat liderul USR, Dan Barna.
Reprezentantii mediului de afaceri cred ca ordonanta va avea un efect contrar celui asteptat.
„Cine are de pierdut? În primul rând populatia si cel putin o parte a mediului de afaceri. Cine are cel mai putin de pierdut pe termen scurt, dar cel mai mult pe termen lung este România, guvernul si tara”, spune Dragos Anastasiu, reprezentant al Camerei de Comert Româno-Germane.
În 2019, Guvernul se bazeaza pe o crestere economica de 5,5%, în conditiile în care majoritatea institutiilor financiare internationale, inclusiv Comisia Europeana, estimeaza o crestere mai mica de 4 procente. Bugetul pentru 2019 ar urma sa fie construit pe un produs intern brut de peste o mie de miliarde de lei.