Programul de sprijin pentru pensionari „cosul de solidaritate”, o masura prin care Guvernul Boc vrea sa impuste mai multi iepuri, dar cu care nimeni nu este de acord.
Guvernul vrea cu orice pret sa ia cateva masuri sociale pentru sprijinirea pensionarilor, masuri pentru care si-au pus parafa si cei de la Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Masurile, pe cat de populiste, pe atat de prost gandite. Asta face ca toata lumea sa sara cu gandul la campania electorala de anul viitor. Economistii spun ca ceea ce vrea Guvernul sa faca ar duce in faliment peste 90 la suta din primariile tarii, iar pensionarii nici vorba sa aibe parte de alimente mai ieftine.
Autoritatile locale, stranse cu usa
Proiectul Hotararii pre-vede ca administratiile locale (primarii si consilii locale) si consiliile judetene pot sa infiinteze societati comerciale sau sa extinda activitatea celor existente „in vederea desfasurarii unor activitati de comert cu produse alimentare de baza”. Produsele prevazute in proiect sunt faina, zahar, ulei, malai, orez si alte produse alimentare cu termen de valabilitate mai lung, stabilite de catre Consiliul Judetean. Produsele vor fi achizitionate prin licitatie publica de catre Consiliul Judetean si vor fi vandute saptamanal societatilor comerciale infiintate de primarii sau consiliile locale. „Societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau societatile comerciale ale consiliilor locale al caror obiect de activitate a fost extins (…) achizitioneaza de la societatile comerciale infiintate de consiliile judetene sau societatile comerciale ale consiliilor judetene al caror obiect de activitate a fost extins (…), produsele alimentare de baza pe care le vand direct catre pensionari”, se arata in Hotararea de Guvern. Daca administratile locale refuza infiintarea acestor societati, Consiliul Judetean trebuie sa deschida un punct de lucru al societatii aflate in subordinea lui. Practic, Guvernul strange cu usa autoritatile locale sa implementeze acest proiect.

Guvernul hotaraste, primarii dezbat singuri
In dimineata zilei de vi-neri, Guvernul a trimis prezenta Hotarare in format electronic primarilor. Pana la ora 15.00 in aceeasi zi, primarii trebuiau sa-si dea cu parerea si sa trimita conclu-ziile. Asa traduce actualul Guvern dezbaterea publica pe un act normativ. Evident, unii primari si chiar reprezentanti ai Consiliul Judetean n-au auzit de ultima facatura a guvernantilor.
Sandu Berceanu, presedintele Asociatiei Comunelor
Falimentam inainte de a deschide magazinul
Presedintele Asociatiei Comunelor, Sandu Berceanu a explicat ca produsele pe care le vor cumpara pensionarii vor fi mai scumpe decat in actualele ABC-uri. „Avem cel putin trei intermediari. Cei de la care cumpara Consiliul Judetean prin licitatie, apoi urmeaza Primaria si la final pensionarul. Daca fiecare intermediar practica un adaos comercial de minim trei procente, clar ca alimentele vor ajunge mai scumpe la beneficiar. Pentru a acoperi cheltuielile necesare ar trebui sa punem cel putin 30 la suta adaos, ca altfel falimentam inainte de a deschide magazinul”, a explicat primarul Berceanu.
In pretul alimentelor se va regasi si TVA-ul de 24 la suta, taxa la care nu vrea sa renunte Guvernul, pentru ca ar afecta incasarile la bugetul de stat. In plus, guvernantii mai vor sa scoata bani din spatiile de depozitare ale Rezervelor Nationale, pe care le vor pune contra cost la dispozitia consiliilor judetene. „Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale va pune la dispozitie, in limita spatiilor disponibile, contra cost, spatii pentru depozitarea alimentelor de baza. Tariful de depozitare va fi stabilit printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, conform prevederilor legale”, se arata in aceeasi Hotarare.
Pentru a evita „fraudele” guvernantii s-au gandit sa rationalizeze alimentele: „Cantitatile de produse alimentare de baza care pot fi achizitionate lunar de catre fiecare pensionar prin Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari se stabilesc prin ordin comun” al ministrilor sanatatii si administratiei si internelor.
Tiberiu Csoka, vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj
Nu voi promova o astfel de Hotarare
„Pe o piata concurentiala precum cea actuala, aceste masuri nu sunt binevenite si asta o spun din perspectiva mea de economist de profesie. Consiliul Judetean nu este cel care trebuie sa faca comert cu produse alimentare. Pentru asta sunt agenti economici. Problema sociala este a Guvernului, avem si minister pe protectie sociala, iar daca vor masuri sociale ar trebui sa se gandeasca la altceva. De exemplu, ar putea da pensionarilor tichete valorice ce vor putea fi folosite in toate magazinele alimentare sau alte masuri in favoarea pensionarilor! Rationalizarea ar fi o logica dar nu poate fi controlata. Sunt atatea alte solutii! Eu, personal, NU voi promova sau sustine o astfel de Hotarare!”, a declarat vicepresedintele Csoka.
Daniela Cota, viceprimar al Primariei Municipiului Zalau
Ar fi potrivite cu totul alte masuri sociale
„Nu mi se pare o initiativa prea grozava cea de a infiinta de catre consiliile locale sau judetene socie-tati comerciale care sa functioneze in sprijinul persoanelor defavorizate. O asemenea initiativa a mai fost in 2002, aceea de a infiinta magazinele „economat”. Ar fi solutii mult mai bune, cu totul altele de a sprijini pensionarii. Una dintre aceste solutii ar fi aceea de a avea acces la sistemul de sanatate, la medicamente. Atata timp cat noi ca si guvernanti, sigur ca nu ma includ si pe mine, am spus-o la modul general, nu suntem capabili sa asiguram conditii minime de trai pentru o mare parte a pensio-narilor, atata timp cat dupa o viata de munca inca ii obligam sa traiasca asa cum traiesc azi, ar fi potrivite cu totul alte masuri sociale”.