Cabinetul Boc trece printr-un nou test al motiunii de cenzura inainte de Craciun, dupa ce si-a asumat raspunderea pe comasarea alegerilor.
In urma asumarii raspun-derii de ieri a Guvernului Boc asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in noiembrie 2012, reprezentantii USL au depus motiunea de cenzura intitulata „Dupa 22 de ani, democratia este in pericol”. Opozitia ii acuza pe cei din coalitia PDL – UDMR – UNPR pentru faptul ca, desi in discursurile publice fac apel la „democratie”, in realitate „au strivit democratia romaneasca in ultimii doi ani”. „O dovada in acest sens fiind indexul democratiei, realizat de Economist Intelligence Unit, care a coborat Romania cu sase pozitii intr-un clasament al tarilor, ajungand pe locul 56, cu doar un loc in fata Columbiei si cu doua fata de Papua Noua Guinee”, se arata in textul motiunii. De asemenea, USL acuza ca proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica. „Efectele devastatoare ale acestor schimbari asupra gradului, si asa precar, de democratie din tara noastra sunt ingrijoratoare. Modificarea legislatiei electorale pe care o impuneti acestei tari contravine Codului bunelor practici in materie electo-rala, ce contine recomandari ale Consiliului Europei, adoptate de catre Comisia de la Venetia in cadrul celei de-a 51-a sesiuni plenare”, le transmit cei din USL parlamentarilor puterii.
Seres Denes: „Coalitia este solida”
Liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, sustine ca motiunea de cenzura depusa de USL nu va trece, coalitia de guvernamant aratand ca este solida la votul de ieri pentru bugetul de stat pe 2012. „Nu cred ca peste o saptamana vor strange voturile necesare”, spune parlamentarul. In ce priveste comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Seres Denes afirma ca aceasta este o practica intalnita si in statele occidentale si „in fond va ajuta la o delimitare a optiunilor politice ale alegatorilor”.


Opozitia profita de singura masura pe care o poate lua atunci cand guvernul isi asuma raspunderea pe un proiect de lege, cu toate ca este constienta ca nu va avea sanse de reusita. „Sansele din pacate sunt destul de mici pentru a obtine cele 234 de voturi, insa eu sper ca mai sunt parlamentari ai actualei puteri care vor vota pentru motiune, manifestandu-si asftel dorinta de a nu fi calcata in picioare farama de democratie pe care o mai avem”, ne-a declarat social-democratul. Textul motiunii va fi citit luni in Parlament, urmand ca joi sa aiba loc votul plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului.