Premierul Viorica Dancila a anuntat luni, 28 octombrie, in sedinta de Guvern, ca nu a renuntat la ideea majorarii salariului minim pe economie cu 100 de lei, ci doar a amanat-o, pentru a se purta discutii suplimentare cu partenerii sociali.
"Am pregatit, in acelasi timp, mai multe proiecte, pe care viitorul guvern sa le poata adopta. Voi mentiona cateva dintre aceste masuri cu caracter social. Am convingerea ca oamenii trebuie sa fie corect platiti pentru munca lor. In Guvernarea PSD am crescut succesiv salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Am facut demersurile necesare ca acesta sa fie majorat, incepand cu anul viitor, la 2.262 de lei, iar pentru angajatii cu studii superioare si vechime de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, la 2.620 de lei lunar. Dupa-amiaza vom avea consultari pe aceasta tema cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor in cadrul Consiliului National Tripartit", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern din data de 28 octombrie 2019.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a somat-o public pe Dancila sa nu adopte HG pentru cresterea salariului minim, aratand ca aceasta ar produce distorsiuni suplimentare in economie.
De asemenea, Guvernul Ludovic Orban are in program cateva masuri "urgente" si despre care arata intr-un document facut public ca "nu pot fi adoptate decat de un nou Guvern investit de Parlament". PNL a facut public documentul cu o zi inaintea audierilor in comisiile parlamentare a ministrilor propusi pentru a face parte din noul guvern.
Votul in plen va avea loc luni, 4 noiembrie. Printre prioritatile imediate se numara:
– Nominalizarea candidatului pentru functia de Comisar european din partea Romaniei; – Abrogarea recursului compensatoriu (prin procedura parlamentara accelerata, nu prin OUG); – Initierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor (in acest moment, toate marile parchete – Parchetul General, DNA si DIICOT – sunt conduse de sefi interimari); – Amanarea intrarii in vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistratilor de la 1 ianuarie 2020; – Modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.114/2018 (si ordonantele care o modifica OUG 19/2019, OUG 43/2019) in telecomunicatii, energie, Pilonul 2 de pensii si sistemul bancar; – Adoptarea HG pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 dupa consultarea partenerilor sociali, sindicate si patronate.