Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta prin care se propune prelungirea pana la finalul anului a actelor normative in vigoare privind salarizarea in sectorul bugetar, procedura care, in lipsa unei alte decizii, reprezinta practic o inghetare a salariilor in sistemul bugetar, la nivelul actual, pana la 31 decembrie 2009.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei, ca Guvernul va putea lua in discutie majorarea salariilor in sistemul bugetar in masura in care va dispune de resurse financiare, din economii rezultate inclusiv prin restructurarea agentiilor guvernamentale. „In masura in care Guvernul, sprijinit de economie, va avea resurse financiare, vom putea discuta de majorari salariale. In conditiile in care acordul cu FMI si Comisia Europeana va aduce rezultatele scontate, in conditiile in care economia se va relansa in perioada urmatoare si, evident, din economiile pe care le vom face la bugetul de stat din restructurarea agentiilor guvernamentale, a altor structuri ale aparatului de stat, pentru ca in cadrul Guvernului sa gasim resurse financiare in special pentru majorarea salariilor mici si pentru sustinerea pensiilor mici”, a spus Boc, in conferinta de presa.
El a aratat ca, in conditiile crizei economice, vor fi platite in continuare salariile si pensiile, fara diminuari ale sumelor platite, si ca in masura in care vor fi gasite resurse financiare din economii la nivel central, vor fi cautate solutii de protejare in special a persoanelor cu venituri mici.
Intrebat de presa daca ordonanta presupune ca nu se mai pune problema majorarii cu 5% a salariilor in sistemul bugetar, conform unui anunt anterior, premierul nu a raspuns la obiect, declarand doar ca nu s-a dorit un vid legislativ si ca era nevoie de un cadru legislativ in vederea derularii procesului de salarizare.
Ordonanta arata ca actele normative care reglementeaza salarizarea si incadrarea categoriilor de personal din sectorul bugetar sunt aplicabile pana la 30 aprilie 2009, si tinand cont de numeroasele categorii de persoane care fac obiectul acestor acte normative se impune promovarea in regim de urgenta a unei ordonante de urgenta, astfel incat acestea sa poata fi aplicate in continuare, si in perioada 1 mai-31 decembrie 2009. „Aprobarea ordonantei reprezinta practic o procedura tehnica prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate pana la sfarsitul anului, interval in care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii si procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedura prin care se stabileste ca actele normative respective nu pot intra in vigoare de la 1 mai in lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor”, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.
In document se mai arata ca neadoptarea ordonantei de urgenta ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar. In aceste conditii, ordonanta prevede ca actele normative privind salarizarea functionarilor puiblici, personalului contractual din unitatile sanitare publice, din sistemul sanitar veterinar, precum si pentru personalul militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, inclusiv personalul civil din aceste institutii, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, judecatorii, procurorii si alte categorii din sistemul justitiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi si functiile didactice si didactice auxiliare se aplica si pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2009.