Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand sa fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu ianuarie 2011, a afirmat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.
Conform primului-ministru, in actualul sistem de pensii exista abuzuri care vor fi corectate prin noua lege a pensiilor. Astfel, in ceea ce priveste numarul pensionarilor de invaliditate, primul-ministru a precizat ca s-a inregistrat o crestere masiva in perioada 2001-2009, respectiv de la 600.000 la 900.000 de persoane. De asemenea, primul-ministru Emil Boc a anuntat ca a crescut si numarul pensionarilor anticipate, numai in anul 2009 inregistrandu-se 115.000 de pensionari anticipate partial.
In ceea ce priveste cuantumul pensiilor din sistemul public, seful Executivului a subliniat ca in prezent exista un raport „profund inechitabil” intre cea mai mica pensie si cea mai mare pensie din sistemul public de pensii din Romania, respectiv de 1 la 100. Cea mai mica pensie din Romania este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei. De peste 100 de ori mai mare.
RECALCULAREA VA AFECTA DOAR 15 LA SUTA DIN PENSIILE SPECIALE
Recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15 la suta din totalul celor aproximativ 180.000 beneficiari, prin scaderea in principal a pensiilor mai mari de 3.000 lei, iar pentru ceilalti pensionari nu vor fi operate diminuari.
„Pentru aproximativ 85 la suta din cei care au pensii speciale – politie, armata, prin excelenta – nu se afecteaza cuantumul pensiei pe care il au.
El a aratat totodata ca pot fi acceptate si situatii dincolo de legea sistemului unitar de pensii, pentru recunoasterea unor merite exceptionale in forma unor rente viagere, de exemplu, altele in afara sistemului de pensii.
„Daca in sistemul de aparare avem un militar sau militari care in afara granitelor tarii au perfor-mante extraordinare, se poate gasi o formula, punctuala, de recompensare, se poate utiliza un mecanism al pilonului III de pensii, care nu are legatura cu sistemul public”, a aratat Boc.
Recalcularea pensiilor speciale, va genera economii estimate intre 500 si 800 milioane euro, potrivit premierului.