Aproape patru decenii de la infiintarea scolii
Din 1819, de cand lua nastere la Ileanda prima scoala, comunitatea de aici a facut pasi semnificativi pentru promovarea si sustinerea invatamantului si educatiei in aceasta importanta asezare de pe Valea Somesului. Primul local de scoala s-a ridicat in 1881, iar in 1945 s-a infiintat Gimnaziul unic cu o clasa, avand 42 de elevi de origine romana. In 1948 se deschide Scoala Elementara, de 7 clase, iar din 1962 se infiinteaza Scoala Medie cu o clasa, avand 47 de elevi admisi prin examen. Anul 1965 marcheaza inceputul lucrarilor de constructii la noul local al scolii, finalizat in 1970. De-a lungul anilor, unitatea scolara din Ileanda a functionat, sub diferite denumiri: din 1964 – „Liceul de cultura generala”; din 1978, „Liceul Agro-industrial cu profil mecanic-agricol”; din 1993, „Grupul Scolar Agricol” cu clasele I-XIII si Scoala profesionala, iar in 2001 a primit numele celui care a fost, peste 40 de ani, invatator, profesor si director al scolii, Ioachim Pop. Astazi, unitatea functioneaza cu urmatoarele categorii de invatamant preuniversitar: gradinita cu program normal; ciclu primar – 4 clase; invatamant gimnazial; invatamant liceal de zi si frecventa redusa si Scoala de Arte si Meserii. Scoala din Ileanda este in acelasi timp si unitate coordonatoare, avand in subordine trei gradinite si sase scoli cu clasele I-IV, din satele apartinatoare.
De ce ati opta pentru scoala din Ileanda?
Oferta acestei unitati de invatamant, singura unitate liceala intre Dej, Jibou si Somcuta Mare, nu se rezuma doar la baza materiala, respectiv, dotarile cabinetelor, a salilor de clasa, sala de sport moderna si terenuri pentru activitatile de educatie fizica, doua microbuze pentru transportul elevilor, internat cu 90 de locuri si cantina. Prin pregatirea si instruirea care se realizeaza aici, se doreste ca tinerii sa fie impliniti din punct de vedere social si material. Se ofera o educatie bazata pe cunoastere si intelegere. Scoala din Ileanda, a subliniat directorul Ioan Ciurte, merita sa fie aleasa pentru personalul didactic bine pregatit si mobilizat. Nu in cele din urma, la Ileanda se poate obtine, in cadrul scolii de soferi, a permisului de conducere auto categoria B.
Dotari pe masura vremurilor
Scoala dispune de un internat, cu nouazeci de locuri si o cantina. Laboratoarele de informatica, biblioteca, directiunea, secretariatul si contabilitatea sunt conectate la internet. Activitatea didactica se desfasoara intr-o cladire cu: 17 sali de clasa; laboratoare pentru fizica, chimie, biologie; doua laboratoare de informatica; doua ateliere de tehnologie; sala de sport (in suprafata de 800 mp), dotata cu materiale si mijloace didactice necesare atat claselor de gimnaziu, cat si celor de liceu, precum si de terenuri de sport pentru minifotbal, handbal, volei; o biblioteca cu peste 25.000 volume si un centru de informare si documentare, in care pot fi utilizate sase calculatoare conectate la internet; doua autovehicule pentru Scoala de soferi. Toate cladirile scolii sunt racordate la sistemul de alimentare cu apa potabila, la retelele de canalizare, de curent electric si la sistemul de incalzire centrala. In ultimul an s-a investit pentru inlocuirea tuturor instalatiilor sanitare sI electrice, a geamurilor cu termopan (la etajele I si II). La internat s-a montat centrala termica noua. Pentru perioada urmatoare sunt preocupari pentru dotarea cantinei cu aparatura noua pentru gatit, pentru reabilitarea instalatiilor sanitare la internat, pentru modernizarea cabinetelor de informatica si a laboratorului de biologie si, in acelasi timp, dotarea lor cu mobilier si material didactic.
Interes pentru invatatura, dar si pentru timpul liber
Dintre performantele elevilor acestei scoli, se pot aminti: mentiune la olimpiada de limba si literatura romana, faza judeteana (Adina Pop, cls. VI-a); locul I la matematica, faza judeteana (Nicoleta Chira, cls. a XI-a), locul I la fizica, faza judeteana (Adina Pop, cls. a VI-a); locul II pe tara la fizica (Adina Pop, cls. a VI-a); mentiune la concursul pe meserii, faza judeteana (Claudiu Ciobanu, cls. a XI-a); trei locuri II la faza judeteana la educatie ficia in campionatul de minifotbal clasele V-VIII, minifotbal clasele IX-XII si handbal. In anul scolar 2007-2008, promovabilitatea la SAM (nivelele 1,2,3, pentru certificarea competentelor profesionale) a fost de 100%, la examenul de Bacalaureat de 96%, iar la tezele cu subiect unic, 98%. 60% dintre absolventii de la Ileanda isi continua studiile in invatamantul superior, la Cluj, Baia Mare si Zalau. Elevii scolii s-au facut remarcati si in activitatile extrascolare: Festivalul de colinde de la Targu Lapus, Festivalul Datinilor si obiceiurilor de iarna de la Somcuta Mare, activitati publicistice la Revista Scolii „Dincolo de noi”, concursurile organizate in cadrul Cupei Vailor, evenimente cum ar fi, Ziua Eroilor, Ziua Nationala, Ziua lui Eminescu, (unde au prezentat referate si programe artistice), excursii la sfarsit de saptamana la Cavnic, Izvoare, Barajul de la Firiza, Baia Mare, Gradina Botanica Jibou, Manastirea Rameti, Muzeul Unirii din Alba Iulia, precum si la monumente protejate ale naturii (Padurea de Castani de la Negreni, Pestera de pe Magurice Rastoci, Pestera Pisoii de la Francenii de Piatra. Foarte populare printre elevii liceului sunt si Balul Bobocilor, Balul Majoratului (care chiar acum e in pregatire), dar si Ziua Indragostitilor. La finele acestei luni se vor organiza zilele scolii, avand in program prezentari de comunicari si referate, concursuri sportive (alergare in sac, alergare cu lingura si oul, tractiuni la franghie, competitii de minifotbal, volei, handbal. Nu va lipsi programul artistic, spectacolul de dansuri ale formatiei scolii si nici mult asteptatul carnaval, ori parcul de distractii pentru cei mici, cu jocuri si topoganele din materiale gonflabile.
Competitie pentru „Elevul saptamanii”
O activitate inedita, care antreneaza toti elevii scolii, in special din ciclul primar, gimnazial si de la invatamantul profesional, este cea pentru desemnarea „Elevului saptamanii”. Chiar daca initiativa a fost lansata abia la inceputul anului 2009, scolarii se intrec pentru a fi remarcati de colegii si profesorii lor. Sunt considerati cei mai merituosi aceia care, in urma monitorizarii de catre consiliul scolar, obtin pe parcursul unei saptamani, cele mai bune calificative pentru comportamentul la ore si in scoala, tinuta, dar si pentru pregatirea temelor si notele obtinute. Cei mai buni primesc ecusonul „Elevul saptamanii”, iar poza si amanunte referitoare la rezultatele lor sunt afisate la panoul scolii. Pana acum, multi copii au fost inclusi pe listele acestui concurs, lucru ce dovedeste ca initiativa a avut un bun ecou in randurile scolarilor de la Ileanda.
Grupul Scolar ”Ioachim Pop” Ileanda – o unitate de invatamant la nivelul cerintelor europene
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...