Ramase fara copii, scolile din mediul rural raman, acum, si fara o parte din profesori.
Aproximativ 160 de posturi didactice din „norma” de 234 de posturi care trebuie reduse in invatamantul salajean au fost identificate deja de Inspectoratul Scolar si urmeaza sa fie comunicate, astazi, managerilor unitatilor de invatamant din judet, ce se intalnesc la Zalau in cadrul primei sedinte cu directorii din acest semestru. Dupa cum ne-a declarat inspec-torul scolar general Ioan Abrudan, aproape 100 din aceste posturi se reduc „natural”, pe fondul reducerii, din toamna, a unui numar considerabil de grupe de gradinita si de clase de la invatamantul primar, ca urmare a scaderii drastice a populatiei scolare, in special in mediul rural. Restul de aproximativ 60 de posturi se reduc prin comasarea claselor paralele din mediul urban care au functionat pana acum sub efective, prin comasarea unor unitati de invatamant gimnazial si primar din rural, prin desfiintarea unor unitati cu personalitate juridica (majoritatea de la sate), dar si prin diminuarea unor norme de la liceu, unde, la nivelul judetului, vor intra din toamna cu sase clase mai putin (din cauza scaderii numarului de elevi care ies de la gimnaziu). Reducerile acestor posturi se aplica incepand cu 1 septembrie 2010.
Diferenta de peste 70 de posturi ce trebuie reduse pentru incadrarea in numarul aprobat de Ministerul Educatiei va fi acoperita prin disponibilizari in randul personalului nedidactic si didactic auxiliar. Ioan Abrudan a precizat ca, in cazul acestor angajati (secretari, contabili, paznici, femei de serviciu si altii), decizia cu privire la reducerea posturilor trebuie sa apartina nivelului de baza, adica scolilor. „Noi vom comunica numarul de posturi cu care trebuie sa functioneze fiecare unitate, iar consiliul de administratie al scolii va decide personalul care trebuie redus”, a explicat inspectorul scolar general.
Comasare amanata
Ioan Abrudan a mai precizat ca, desi comasarea scolilor cu invatamant simultan a fost o prioritate, au mai ramas, totusi, cateva unitati (mai putin de zece) care vor functiona si din toamna cu astfel de clase. El a dat ca exemplu scolile din Preoteasa (comuna Valcau) sau Valeni (Cristolt) pentru a explica faptul ca in anumite situatii starea drumurilor face extrem de dificil transportul elevilor la alta scoala, acesta fiind principalul motiv pentru care, in cele cateva cazuri, comasarea a fost, pentru moment, amanata.