Cele trei incendii de anul acesta la gropile de gunoi nu au afectat populaţia, dar a adus neplăceri firmei de salubrizare.
Trei poluări accidentale s-au produs in cursul acestui an pe raza judeţului Sălaj şi in toate trei cazurile a fost vorba despre incendii produse la două gropi de gunoi – un incendiu la depozitul de deşeuri menajere din localitatea Crişeni şi două incendii la depozitul de deşeuri menajere din Cehu Silvaniei. Din fericire, in niciunul din cazuri nu a fost afectată populaţia.
Două dintre poluările accidentale s-au petrceut la groapa de gunoi de la Cehu Silvaniei in toamna acestui an. In seara zilei de 28 septembrie, la ora 21,00, agentul de pază din cadrul societăţii AVE Sălaj Ecoserv SRL a semnalat că la depozitul de deşeuri menajere de la Cehu Silvaniei s-a produs un incendiu, prin autoaprinderea gunoaielor. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul executiv al firmei AVE Sălaj Ecoserv, Emanuela Bob, incendiul s-a produs pe partea nordică a depozitului. Echipajul ISU din cadrul departamentul Cehu Silvaniei a intervenit la faţa locului cu o autospecială pentru a distribui apă pe suprafaţa afectată. S-au transportat trei cisterne de apă, iar incendiul a fost stins după o oră şi jumătate de la semnalarea lui.
Tot la Cehu Silvaniei, in 18 noiembrie, in jurul orei 7,00, s-a produs un alt incendiu, de data aceasta avand ca şi cauză probabilă existenţa in containere a unor cenuşi cu resturi nestinse de combustibil solid. Incendiul s-a produs tot pe partea nordică a depozitului (taluzul deponiei), fiind vorba de aproximativ 250 de metri de suprafaţă afectată. Echipajul ISU din cadrul departamentului Cehu Silvaniei a intervenit la faţa locului cu o autospecială, iar personalul implicat in stingerea incendiului a acţionat cu două buldozere pentru ruperea taluzului, identificarea şi stingerea focarelor. Cu toate acesta, incendiul nu a putut fi stins, acţiunile de intervenţie continuand incă patru zile. Pentru punerea in siguranţă a deponiei s-au transportat şi depus nu mai puţin de 550 de tone de pămant, incendiul fiind stins abia in data de 22 noiembrie, in jurul orei 17,30. Ambele incendii de la Cehu Silvaniei nu au avut consecinţe grave asupra mediului, iar populaţia nu a fost afectată.
Tot operatorul de salubrizare AVE Sălaj Ecoserv s-a mai confruntat cu un incendiu serios la deponia din Crişeni, la inceputul lunii septembrie, atunci fiind vorba despre o incendiere cu autor necunoscut. Timp de patru zile, atat pompierii cat şi angajaţii firmei de salubrizare s-au luptat cu flăcările şi cu arderea subterană, reuşindu-se punerea in siguranţă a gropii de gunoi abia in 8 septembrie. Nici acest incident nu a fost considerat ca fiind cu impact semnificativ negativ asupra mediului.

Amenzi mari, dar nu ştim cat de mari
Toate informaţiile cu privire la cele trei poluări accidentale ne-au fost puse la dispoziţie de către firma de salubrizare, prin intermediul directorului executiv Emanuela Bob. Fiind vorba de fenomenul de poluare accidentală, unde atribuţii de intervenţie, supraveghere, dispunere de măsuri şi sancţiuni are Garda de Mediu Sălaj, am contactat ieri pe comisarul-şef Csutak-Nagy Erzsbet: „Noi am fost anunţaţi de către agentul economic şi de către ISU cu privire la eveniment. Inspectorii Gărzii de Mediu au fost prezenţi in fiecare zi de la anunţare şi pană la acoperirea totală a gropii de gunoi cu pămant, au urmărit evoluţia fenomenului şi au aplicat sancţiuni”, ne-a declarat Csutak-Nagy Erzsebet. Totuşi, in privinţa sumelor cu care a fost sancţionată firma AVE Sălaj Ecoserv, comisarul-şef a păstrat tăcerea. „Amenzile de genul acesta sunt de ordinul zecilor de milioane. Dacă vă spun, firma mă poate da in judecată şi nu cred că vreţi asta. Să fim echidistanţi”, a fost răspunsul dat de Csutak-Nagy Erzsebet.
De cealaltă parte, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj consideră că firma care are in custodie depozitele unde s-au produs incendiile nu a respectat prevederile autorizaţiei de mediu şi Planul de prevenire şi acţionare in caz de incendiu, prin faptul că nu au fost anunţate toate instituţiile responsabile cu gestionarea unor astfel de evenimente. „Noi am aflat din presă, la cateva zile după producerea evenimentelor”, a recunoscut Aurica Grec, şefa APM Sălaj, in cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri la sediul instituţiei.