A aparut un focar de gripa aviara in Maramures, iar tari de la granita Romaniei au deja probleme cu acest virus care afecteaza pasarile domestice.
rn
Ligia Marincas, managerul DSP (Directia de Sanatate Publica) Salaj a transmis un comunicat de presa privind masurile care trebuie luate in astfel de cazuri.
rn
"Avand in vedere diagnosticarea unui focar secundar de gripa aviara intr-o ferma comerciala de pasari situata pe platforma Seini, judetul Maramures si retragerea de la comercializare a produselor de carne de pasare din Ungaria notificate de Comisia Europeana transmitem informatii pentru populatia generala despre masurile de prevenire a riscului de imbolnavire cu gripa aviara:
rn
Masuri generale:
rn
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa contactul cu pasari; in lipsa apei si a sapunului se sterg mainile cu alcool sanitar; Nu manipulati pasari moarte; Supravegheati copiii, nu-i lasati sa se joace cu pasari moarte sau bolnave; Cumparati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare numai din magazine autorizate; Anuntati medicul veterinar de orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari; Acordati tot sprijinul personalului sanitar si autoritatilor veterinare.
rn
Cum preparati hrana:
rn
Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata preparate; Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata preparate; Spalati–va pe maini inainte, intre si dupa operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic; Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic; Carnea de pasare, inclusiv ouale, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatura corespunzatoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70°C; Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa si sapun, iar dupa aceea spalati-va pe maini tot cu apa si sapun; Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic; Dupa manipularea pasarilor sau oualelor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele folosite, atent, cu apa si sapun".