Desi se anunta a fi un act legislativ prin care salariile „nesimtite” de la stat ar urma sa dispara, iar diferenta dintre cei multi si prost platiti si privilegiatii din institutiile „cheie” sa nu mai fie atat de mare, Legea salarizarii unice a personalului din sectorul bugetar pare sa se indeparteze tot mai mult de scopul initial. Prezent, zilele acestea, la o dezbatere televizata pe aceasta tema, secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a admis ca, de fapt, acele salarii astro-nomice semnalate de presa, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi pe luna, raman nemodificate si dupa ce va intra in vigoare Legea salarizarii unice. Concomitent cu pastrarea nivelului salariilor „nesimtite”, ultima forma a proiectului de lege propune cresteri nesemnificative in privinta veniturilor celor… de jos (daca nu chiar scaderi, cum este cazul salariilor invatatorilor debutanti, diminuate cu aproximativ 20 la suta fata de nivelul actual), astfel ca diferentele care ar fi trebuit sa fie eliminate nu numai ca se pastreaza, dar parca primesc si un… aer de legalitate.
Poate singurul aspect pozitiv (dupa unii, pentru ca dupa altii este considerat revoltator) este faptul ca acest proiect de lege propune o oarecare diminuare a diferentelor dintre salariile la debut si cele din apropierea pensionarii. Spre exemplu, in invatamantul universitar, un profesor cu vechime maxima ar avea un salariu de baza de 4.560 de lei, cu doar aproximativ 1.000 de lei mai mult decat unul debutant (pentru are este prevazuta o baza de 3.510 lei), in conditiile in care pana acum diferenta dintre cele doua nivele era aproape dubla (2.000 de lei). Aceasta aplatizare a grilei in cadrul unui sistem, considerata dupa unii mult prea socialista, nu face altceva decat sa propuna plata muncii efective, nu a vechimii in munca.
Proiectul legislativ mai are un mare „merit”, si anume de a intoarce diversele categorii de bugetari una impotriva celeilalte. Cei mai inversunati par lucratorii din Educatiei, care, vazandu-se la coada grilei de salarizare dupa ce li se promisese o plasare cat mai aproape de varf, cer salarii similare cu cele din Justitie si ameninta cu proteste.